FOTO: Poznali byste je? Pařížská výstava ukazuje fotky největších hvězd z doby, kdy je ještě nikdo neznal

Takový byl tehdy svět. Nějak podobně by se mohla jmenovat zcela výjimečná pařížská výstava fotografií, která je až do 23. května otevřená v Paříži. Uvidíte na ní největší světové hvězdy v době, kde jimi ještě nebyly.

Marcel Thomas byl fotografem a měl rád talentované lidi, kteří začali být trochu známí. Nebyli ještě hvězdami, ale potenciál měli. Požádal je, jestli by je mohl fotit – naprosto civilně, nejčastěji v ulicích, mimo jeviště či filmová studia. Mnohé z těchto fotek nebyly nikdy publikovány.

Z archívu Marcela Thomase, který zemřel před patnácti lety, vybrali organizátoři výstavy na čtyři stovky portrétů, které jsou k vidění uprostřed Paříže, na Saint Germains de Pres.

„Lidé nejvíce reagují na velký snímek Gerarda Depardieua, velký ohlas také vzbudil známý rocker Johnny Hallyday, který vypadá jako takový normální nesmělý mladíček. Asi největší ohlas má série fotografií Elvise Presleyho ve vojenské uniformě, tehdy sloužil v Německu základní službu a fotograf s ním strávil deset dní, vlastně byli stále spolu,“ popisují organizátoři výstavy.

„Dnes už by takové fotky vzniknout nemohly,“ soudí jeden z návštěvníků. „Fotograf s těmi lidmi navázal kontakt, bylo to určitě mnohem snazší než dnes, ty fotky jsou velmi přirozené a také je na nich vidět, že se tito lidé za hvězdy ještě nepovažovali…“

Zajímá vás víc? Poslechněte si celou reportáž, kterou natáčel náš zpravodaj Jan Šmíd.

autor: jšm
Spustit audio