Kalorie začínají v hlavě, říká majitel vyhlášené restaurace. Na fondue si u něj pochutnával i princ Charles

Fondue si dnes můžete dopřát doslova kdekoli. Tato švýcarská specialita se těší stále větší popularitě. My se dnes s Klárou Stejskalovou vydáme na pravé fondue do švýcarských Alp, kde si je čas od času dopřávají i členové několika královských rodů.

Jörg Walter, majitel vyhlášené restaurace s příznačným názvem Rustico, mi líčí, jak se dostal z Luzernu až do alpského střediska Kloster. „Tohle je původní dřevěný domek, ve kterém se normálně bydlelo. Před pár lety si to tu zařídil jako horskou chatu Swissair a pořádal tu prý pěkně divoké párty. Posledních deset let tu je restaurace.“

270 let stará chalupa neztratila nic ze svého charakteru. Stěny i stropy ze dřeva, v rohu stará kamna a v někdejší sednici pouhých pět stolů.

Pan Walter se mi snaží vysvětlit, jak se takové malé restauraci říká ve švýcarštině, protože místní jazyk už němčinu připomíná na hony vzdáleně. Nějak se do té výslovnosti nemohu trefit, ale zní mi to jako chýše.

Právě nahlížíme do kuchyně. Ani ta není nijak velká. Připravit fondue nebo raclette, další švýcarskou sýrovou lahůdku, není nic těžkého. Stačí jen pánve různých velikostí, kahany, lednice na uskladnění sýra.

Kalorie? Ty začínají v hlavě

Jídelníček není nijak obsáhlý. Podle pana Waltera objednávka prvního stolu vždy rozhodne, co se ten daný den bude jíst. Nevím, nakolik je to pravda, ale jako první si objednávám já, a to fondue s pravými hřiby.

„Původní recept byl naprosto jednoduchý. 200 gramů sýra, deci bílého vína, česnek a třešňovice. Dnes se přidává šafrán, šampaňské, různé koření, hřiby. Existuje spousta různých receptů. Jinde se dělá fondue třeba i ze tří až šesti druhů sýra.“


Původní recept na fondue byl naprosto jednoduchý. 200 gramů sýra, deci bílého vína, česnek a třešňovice.

Na stůl už mi číšník přináší teflonovou pánvičku plnou voňavého rozteklého sýra s pravými hřiby. Zajímá mne, jak moc kalorické takové lahodné, ale jednoduché jídlo je. „Kalorie začínají v hlavě. Dříve lidé jedli tučné sýry, ale tvrdě pracovali na poli, chodili do lesa na dříví, dnes sedí u počítače.“

Do místní „chýše“ jezdí i členové královských rodin

Místní chýši, tedy oficiálně restauraci Rustico, navštěvují převážně lyžaři. Po dni stráveném na sjezdovkách vyhlášeného zimního střediska Davos-Kloster s chutí posedí a poklábosí nad pánví chutného sýrového fondue se znamenitým švýcarským bílým vínem.

Jak mi líčí pan Walter, každoročně sem během zimní dovolené zavítá i švédský královský pár. A princ Charles, který jezdí do Klosteru pravidelně, tu prý dokonce společně s Camillou uspořádal předsvatební párty. Není divu, že při takové reklamě je i navzdory jen pár stolům restaurace Rustico doslova zlatým dolem.

Vyhlášená restaurace s příznačným názvem Rustico v alpském středisku Kloster
autor: kls
Spustit audio