Lyžovačka na ledovci, to je zážitek!

Jízda na twintipech, tedy lyžích zahnutých i vzadu, freeride nebo návrat telemarku. Trendy v lyžování se mění stejně rychle jako zimní počasí v horách. Ať už vyznáváte jakýkoli styl, k hitům dnes patří sjezd z nejvyšších hor, v Evropě tedy po úbočí Mont Blancu. Z téměř čtyř tisíc metrů se totiž můžete pustit po ledovci dolů a čeká na vás 18 kilometrů na lyžích.

Několik schodů v přezkáčích, pak lanovkou do 3.375 metrů. A pak ještě kousek po svých.

„Poslední úsek lanovky byl stržen a teď se staví nový. Ještě dva roky ho tedy musíme vyšlapávat na lyžích,“ říká mi 34letý Lucca Rolli, člen dnes už legendárního sdružení průvodců, které v italské obci Courmayeur vzniklo už v roce 1850.

Jak je vidět z reakcí ostatních lyžařů, nikomu to nevadí. Každý je tak natěšen, že na nějakou tu fyzickou námahu nemyslí. Alespoň teď ne.

A k tomu ta nádhera všude okolo. Nad hlavami azuro, nalevo bílá čepice Mt. Blancu a napravo skalnatý, 4.014 metrů vysoký Obří zub.

Hory mohou být zrádné

V tu chvíli překračujeme, tedy přejíždíme hranici mezi Itálií a Francií a před námi se otevírá údolí vyplněné ledovcem. Průvodce ještě provádí poslední kontrolu.

Mont Blanc

„Samozřejmě každý by měl mít teplé oblečení. Dále od nás dostane horolezecké postroje pro případ, kdy by někam zapadl a bylo by nutné ho vytáhnout. A nezbytný je i lavinový vyhledávač,“ vypočítává Lucca Rolli. Sám totiž dobře ví, o čem mluví.

„Člověk, který hory zná, je na ně zvyklý a často se v nich pohybuje, už dokáže odhadnout, jaké bude počasí. Zda tedy skutečně vyrazíme, to se definitivně rozhodneme až ráno. 100% jistý si přesto být nemůžete,“ upozorňuje.

„Mne třeba jednou smetla lavina, zničehonic se strhla. Protože jedu vždy první, tak se nikomu z výpravy nic nestalo. I já vyvázl bez zranění, jen o lyže jsem přišel. A našel jsem je až příští rok,“ vzpomíná Lucca.

My měli štěstí. Ráno bylo sice na vrcholcích mínus sedm a vál západní vítr o rychlosti 60 km/h, jinak však měla podle předpovědi převládat modrá obloha a slunečno.

Italská obec Courmayeur

Po lyžovačce koupání v termálních lázních

Lyže se zakrojují do prašanu a člověk ani nepozná, že se vlastně pohybuje na ledovci. „Slabá sněhová pokrývka představuje určité nebezpečí, průrvy totiž nejsou zasypané nebo se sníh může pod vámi probořit. Dobré podmínky jsou, když napadne pět šest metrů,“ vysvětluje Lucca.

To už se zastavujeme. Odpočinek je nutný, navíc každý se rád vystaví slunečním paprskům. Holt osmnáct kilometrů na lyžích je osmnáct kilometrů.

Do cíle ve francouzském Chamonix dorážíme po čtyřech hodinách. Zpátky už nás dopraví autobus, tunelem skrz majestátní Mont Blanc. Výjimečný výlet, který každého vyšel na 85 eur, končí. Většina výpravy se už však těší na večerní koupání v termálních lázních, kde, s výhledem na nejvyšší horu Evropy, bude vzpomínat na jízdu mezi velikány.


Zvětšit mapu: italská obec Courmayeur na úpatí Mt. Blancu

autor: mir
Spustit audio