PODÍVEJTE SE: Tyhle obrazy namaloval známý hollywoodský herec Sylvester Stallone

„Ty máš svaly, já mám čáry!“ Prohlášení baby Jagy v pohádce o Mrazíkovi má nepochybně filozofický přesah a obecnou platnost, ale občas se najdou i výjimky. Někdo má oboje. Známý americký herec Sylvester Stallone má svaly, ale zvládá i čáry – tedy štětcem po plátně. Maluje totiž obrazy, a to celkem úspěšně.

O víkendu skončila v Nice výstava jeho dílek, která mnozí označují za moderní umění. Podobnou výstavu už známý herec uspořádal kdysi v Ženevě.

„Kolem obrazů se pohyboval už v mládí. Nezapomeňme také na to, že byl často malován, pohyboval se ve společnosti malířů a hodně malířů ho portrétovalo. Byl to hezký kluk, takže vyrůstal v prostředí, které mělo k umění blízko,“ vysvětluje mi asi šedesátiletá paní z Nice, která se na výstavu přišla podívat.

Také její manžel má pro Rockyho či Ramba pouze slova obdivu. „Je opravdu zajímavé vidět, jak se někdo, kdo celý život dělal sport a kdo je spojován spíše s fyzickým kultem, dokáže vyjadřovat i jinak,“ neskrývá.

Jiná tvář známého herce

Obrazů je v sále několik desítek. Stallone je v nich často inspirován různými osobnostmi a pokouší se je ztvárnit tak, aby z malby byly patrné i některé jejich charakteristiky.


Některé obrazy, třeba ten, na kterém je moje žena, jsem maloval deset patnáct let, než jsem s ním byl spokojen. Chtěl jsem se na lidské charaktery podívat jiným způsobem

Jak tvrdí samotný Stallone, jeho dílo nevzniká úplně snadno. „Některé obrazy, třeba ten, na kterém je moje žena, jsem maloval deset patnáct let, než jsem s ním byl spokojen. Chtěl jsem se na lidské charaktery podívat jiným způsobem. Znal jsem jich spoustu a spoustu jsem jich také sám hrál…“

Proč si to nepřiznat – i já se na tohoto herce po zhlédnutí výstavy dívám teď trochu jinak. A pokud ještě někdy uvidím Ramba či Rockyho, tak si při jeho replice, že své protivníky doslova zmaluje pod obraz, uvědomím jistý přesah jeho slov…

Sylvester Stallone není jen známý herec. Maluje i obrazy, a to celkem úspěšně
autor: jšm
Spustit audio