Svatby 24 hodin v přímém přenosu

Doba, kdy měl člověk na výběr jen pár televizních programů, je už dávno pryč. Pokud vlastníte satelitní přijímač, dobře víte, že televizní obrazovka unese dnes leccos. A člověk často jen žasne, čím vším se snaží televizní tvůrci diváky zaujmout. Do této kategorie lze možná zařadit i program Dügün TV – kanálu vysílajícího 24 hodin denně svatební veselí.

Dügün TV sídlí ve starých průmyslových budovách v západní části Kolína nad Rýnem. S výjimkou jedné asistentky zejí kanceláře v pátečním odpoledni prázdnotou. Mladá žena má však plné ruce práce, na nedostatek zájemců o přenosy ze svatebních oslav si nemůže kolínská německo-turecká společnost stěžovat.

„Jak dobře víte, turecká svatba je velkou rodinnou událostí. Často jsme byli zváni příbuznými na oslavy, ale mnohdy je složité dorazit, a tak se zrodil nápad to natočit a podělit se o radost prostřednictvím televizní obrazovky,“ líčí mi Güler Balabanová, Kolíňačka s tureckými kořeny, prvotní impuls.

U zrodu svatební televize stál především její švagr Mehmet Coban. Dnes kanál s jednoduchým názvem Dügün, tedy svatba, vysílá 6 let. „Tak 90 procent Turků žijících v Německu nás čas od času sleduje. Jak je tomu v samotném Turecku, nemáme statisticky podložené, ale lidé nám často píšou, že si doma v obýváku spolu s našimi svatebčany zatancovali,“ vysvětluje.

Někomu by mohlo připadat vysílání, kde většinu času lidé tančí a zbytek vyplňují astrologické předpovědi nebo návštěvy svatebních salónů, poněkud fádní. „Já osobně to nemusím, ale kdo žije tady a chce ukázat svým příbuzným v Turecku svoji svatbu, ten si přenos určitě objedná,“ doplňuje bratranec jednoho z televizních kameramanů, který sem přijel zrovna na návštěvu.

<p><iframe title="YouTube video player" width="610" height="488" src="https://www.youtube.com/embed/6IQMHBom9rs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Na monitorech právě běží jedna z tradičních svateb. Muži se natřásají v rytmu tradiční turecké hudby, ženich předvádí taneční kreace uprostřed kruhu a ženy – povětšinou v šátcích – přihlížejí. „Zatím se nestalo, že by nebylo co vysílat,“ říká Güler Balabanová. „Pokud jde svatba ze záznamu, stojí to od 300 eur výše. Když je to někde daleko, najímáme si samozřejmě spolupracovníky. Máme tu jen malý štáb.“

Zatím největší zkouškou pro Dügün TV byl živý přenos ze svatby jedné bohaté francouzsko-turecké rodiny. V sále bylo na 2 tisíce hostů. „To jsou chvíle, kdy si člověk řekne: Dobrý Bože!“ přibližuje vypjaté emoce asistentka. „Jen si to představte – všichni ti lidé mají příbuzné v zahraničí, kteří vědí, že to budeme vysílat živě, a budou chtít přenos vidět. To je nějakých 8 tisíc lidí!“

Ředitelé velkých televizí by z podobných čísel asi spáchali harakiri, ale paní Güler považuje Dügün TV za originální nápad a úspěšný projekt. „Doufáme, že budeme vysílat i jiné svatby, třeba jen německé nebo i české. A samozřejmě přemýšlíme také o dalších pořadech,“ připouští na závěr Güler Balabanová.

Během našeho rozhovoru koordinuje večerní natáčení svatebního obřadu. Sama zatím na svého prince čeká. Ale až ho najde, o svatební radost se prostřednictvím vlastního kanálu s příbuznými po celé Evropě prý také podělí.


Zvětšit mapu: Kolín nad Rýnem, Německo

autor: kls
Spustit audio