V Praze jsem byl kvůli Zátopkovi a filmu, vzpomíná Charles Aznavour. Nyní se chystá na koncert

Charles Aznavour je ve svých 91 letech jednou z největších žijících osobností světové hudby. Legenda, která je označována za francouzského Franka Sinatru, vystoupí v dubnu vůbec poprvé v Praze.

Charles Aznavour je dnes ve Francii tak velkým pojmem, že se jeho písničky učí děti na školách, a pokud by snad měl jedenadevadesátiletý zpěvák strach, že ho nejmladší generace nebude poslouchat, tak může zůstat naprosto klidný.

Během svého života složil a nazpíval na dvanáct set písní, a tento počet nemusí být ani zdaleka konečný. Je ve skvělé formě, když jsem ho potkal, tak měl na sobě červenou stylovou zimní a tak trochu lyžařskou bundu a vypadal na to, že by klidně na nějaký svah vyrazil.

Čtyřicetiletý Pařížan tvrdí, že zná řadu jeho písní, podle něj je nejznámější píseň La Bohème, také o něm ví, že je arménským velvyslancem a bojuje za to, aby Turecko uznalo genocidu vůči Arménům. Gilles ze severu Francie, přesněji z předměstí Lille, říká, že sleduje jeho kariéru zpěváka, ale zároveň ho zná i jako herce.

Mnohem těžší je zpívat, říkal mi Zátopek

Charles Aznavour potvrzuje, že v Praze nikdy nekoncertoval, ale byl tam prý kvůli několika hereckým rolím a jak tvrdí, do tehdejšího Československa jednou vyrazil i pro nás jistě z překvapivého důvodu.

Čtěte také

„Jednou jsem k vám přijel speciálně kvůli tomu, abych se viděl se Zátopkem, obdivoval jsem ho, ptal jsem se ho, jestli je těžké běhat jako on. Říkal, že ne, že mnohem těžší je zpívat,“ vzpomíná.

Během svého života patřila mezi jeho přátele řada osobností, včetně Edith Piaf, s níž trávil spoustu času. „Byli jsme děti ulice, u Edith Piaf to bylo proto, že se o ní nestarali, já jsem byl zase v cizí zemi, kterou jsem ale začal milovat, na ulici jsem se naučil jazyk a pak jsem ho naučil i své rodiče,“ říká.

Naposledy vystoupí, až mu bude 100 let

Charles Aznavour žije na dvou místech. Ve Švýcarsku – tam má stálou rezidenci, a také na jihu Francie, v oblasti Le Baux de Provence, kde v těchto dnech nabírá síly před dalšími koncerty. A v čem spočívá podle něj tajemství jeho úspěchu?

Čtěte také

„Musíte milovat publikum, není nutné mu nijak nadbíhat, dělat pro něj nějaké grandiózní věci, musíte ukázat, že si ho vážíte, že můžete dělat svoji práci díky němu, za svou tvůrčí svobodu vděčím těm, kteří poslouchají mé písničky, mí blízcí mi už mnohokrát řekli, někdy už musíš přestat, a já jsem jim odpověděl – pokud přestanu zpívat, tak umřu. A oni na to, tak tedy pokračuj,“ dodává.

Zpěvák už myslí na jedno datum – na den, kdy mu bude přesně sto let. To prý bude koncertovat opravdu naposledy. „Myslím, že už se něco plánuje, poslední koncert, pokud tedy budu naživu, ale to datum mám před sebou – 22. května 2024, to je myslím… pondělí, nejsem si jistý,“ říká.

Charles Aznavour
autor: jšm
Spustit audio