Žil i tvořil konvencím navzdory. Pro básníka Arthura Rimbauda bylo rodné město přístavem bezpečí

Prokletý básník Arthur Rimbaud byl bouřlivák, který v dospívání utíkal z domova. Básně psal jen do svých 20 let, pak by vojákem a také obchodníkem. Rodné město Charleville ve francouzských Ardenách označoval nelichotivě jako díru, i přesto se do něj ale ze svých cest vždy zase vracel.

Dospívající Arthur Rimbaud žil s hluboce věřící matkou a třemi sourozenci ve městě Charleville u severních hranic Francie. Bouřil se proti společenským konvencím, ale zároveň se nadšeně zajímal o nové vědecké poznatky a toužil se vydat na moře, které v životě neviděl.

Nejpřekládanější básník

Dnes má slavný rodák v souměstí Charleville-Méziere vlastní muzeum. Není divu, podle ředitelky muzea Lucille Pennelové je Rimbaud nejpřekládanějším básníkem na světě.

Čtěte také

Lucille Pennelová se domnívá, že jeho básně ale prý jen těžko vyznějí v jiných jazycích tak dobře jako ve francouzštině, protože překlady nemohou ani při nejlepší snaze zachovat rytmus ani ducha básně.

Dovolím si oponovat, u nás se to pánům Vítězslavu Nezvalovi, Františku Hrubínovi nebo Karlu Čapkovi podařilo, myslím, docela dobře.

Lucille Pennelová v expozici muzea Arthura Rimbauda

Koráb na břehu řeky

U starého mostu přes řeku Mázu, jen pár kroků od domu, kde Arthur Rimbaud bydlel, stojí starý mlýn. Dnes je v něm Rimbaudovo muzeum. Kdysi prý kolem náhonu byly dílny barvířů a koželuhů a nevypadalo to tu moc romanticky.

Právě tady sedával na nábřeží, díval se na řeku a napsal tady údajně i svou slavnou báseň Opilý koráb. Jeho básně ohromovaly i mnohem zkušenější básníky, a to mu v té době nebylo ještě ani sedmnáct.

Láska navzdory okolnostem

Rimbaudovy verše okouzlily také tehdy už zkušeného básníka Paula Verlaina. A okouzlil ho i sám Rimbaud. Z obdivu se zrodilo přátelství a nakonec láska. Jak Lucille Pennelová potvrzuje, stali se z nich milenci.


O síle vztahu obou básníků svědčí dodnes jejich dopisy.

„Pro paní Rimbaudovou to bylo neúnosné. Byla silně věřící a chtěla dát dětem křesťanské vzdělání. Pro Verlaina to bylo také těžké – byl ženatý a měl dítě. Snažil se vztah utajit a předstírat, že jsou s Rimbaudem jen přátelé,“ vypráví ředitelka muzea, podle níž všichni o jejich vztahu věděli, ale nechtěli si to přiznat.

Skromný obchodník

Na Rimbaudův život poté, co skončil s psaním poezie, zbylo jen několik památek. Hodně cestoval a nelpěl na materiálním bohatství.

Básník Arthur Rimbaud na jednom z mála dochovaných portrétů (asi říjen 1871)

V muzeu v Charleville-Méziere si můžete prohlédnout jeho kufr, hodinky na řetízku, cestovní příbor, pár mincí, nějaké lahvičky od parfémů a několik knih včetně odborné literatury. Když žil 10 let v Etiopii, kde obchodoval, nechával si tam prý od rodiny knihy posílat.

V domě, do kterého se Arthur Rimbaud vracel ze svých útěků do ciziny, ale žádné knihy nejsou. Byt je vlastně prázdný.

Čtěte také

Krátký, zato nezapomenutelný život

Jeho pokoj s výhledem do dvora se nachází v zadní části domu. Je úplně prázdný, není v něm nic než krb s černou mramorovou deskou.

To, že v celém bytě není ani jeden kus nábytku, vysvětluje Lucille Pennelová tím, že rodina Rimbaudových se veškerého zařízení zbavila ještě dřív, než se Arthur stal slavným.

Pokoj Arthura Rimbauda v jeho rodném městě Charleville

Do rodného Charleville se Arthur Rimbaud často vracel ze svých útěků – z Paříže, Londýna, Indonésie, Kypru a nakonec i z dlouholetého pobytu v Africe. Zemřel v roce 1891 v Marseille na rakovinu.

Čtěte také

Hrob rodiny Rimbaudových je pod obrovskou tújí a na jeho bílém náhrobku je pouze prostý nápis: Arthur Rimbaud, 37 let. Modlete se za něj.

autor: pan
Spustit audio