Akce Ledová Praha zve na prohlídku památek se slevou

29. leden 2015
Zprávy

Pololetní prázdniny se blíží a školáci se určitě nemohou dočkat. S nápadem, jak si třídenní volno užít, letos opět přichází spolek Pionýr. Spolu s Nadací Dětem 3. tisíciletí pořádají akci Ledová Praha. Proč by si ji děti a rodiče neměli nechat ujít?

Ledová karta - to je modrá kartička, kterou když ukážete u pokladny například Náprstkova muzea, získáte slevu nebo dokonce vstup zdarma. Ten, kdo by chtěl Ledovou Prahu obejít celou, si udělá více než 40 zastávek.

„Její podstata je v tom, že dětem nabízí příležitost podívat se na místa, kam se běžně nepodívají, do muzeí, na historické památky a další pražské zajímavosti. Účastníků je v poslední době přes 10 tisíc. Každý rok se snažíme přijít s něčím novým. Letos je to například Muzeum hraček,“ říká zástupce Pionýra Jakub Kořínek.

Pionýr a Nadace Dětem 3. tisíciletí pořádají Ledovou Prahu už 15. rokem. Kromě rodin s dětmi takto navštěvují zajímavé památky nebo muzea také dětské domovy. Některé děti se do metropole podívají vůbec poprvé. Ledová Praha láká rovněž na několik doprovodných programů.

„Účastníci Ledové Prahy se můžou zapojit do geocachingové hry. Ta je míněna hlavně pro pionýry, protože to je součást našeho projektu Pionýrský geocaching. Další doprovodný program je tzv. velká ledová soutěž, což je vědomostní soutěž o deskové hry," vysvětluje Jakub Kořínek.

V rámci akce se v sobotu 31. ledna od 18 hodin koná v Kongresovém centru tradiční koncert Děti dětem.

„To je akce, na které vystupují úspěšní účastníci Pionýrského sedmikvítku, naší otevřené kulturní soutěže, i profesionální hosté. Tento rok to bude skupina Hamleti.“

Pionýr letos slaví 25 let od obnovení samostatné činnosti

Pionýr letos slaví 25. výročí své novodobé existence. Má 15 tisíc členů, 20 tisíc dětí s touto organizací každoročně vyráží na letní tábory. Podle jejího předsedy Martina Bělohlávka má Pionýr stále co nabídnout.

„25. výročí obnovené činnosti je pro nás příležitostí jednak pokračovat v naší práci, protože se ukázalo, že když jsme dokázali přežít čtvrtstoletí, asi nejsme organizací, která nabízí činnost nekvalitní,“ uvedl.

Roční rozpočet Pionýra je necelých 23 miliónů korun, většina pochází z grantů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu