Koláč z dýně Hokkaido

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse

Ingredience:

  • Na těsto:
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Náplň:
  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce Crème fraiche
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka skořice
  • malý sáček sušených meruněk
  • hrst para ořechů 

Postup:

  • Připravíme těsto:
  • Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce
  • Rukama prohněteme v míse a poté na pracovní desce dobře propracujeme
  • Těsto necháme odpočinout v chladu
  • Mezitím si připravíme koláčovou náplň:
  • Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody
  • Po 20 minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout
  • Osladíme medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche
  • Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou
  • Koláčovou formu  (ø 28 cm) vymažeme máslem a vyložíme těstem
  • Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou
  • Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky, ořechy můžeme hrubě nasekat nebo ponechat vcelku
  • Meruňky i ořechy nasypeme na dno koláče a přelijeme dýňovou náplní
  • Koláč vložíme do rozpálené horkovzdušné trouby a při 180 °C pečeme 40 minut
autor: Denisa Jeřábková