Pohankové rizoto s červenou řepou
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka
Suroviny - 2 porce:
- 1 střední červená řepa
- ¼ cibule šalotky
- 150 g loupané pohanky
- 2-3 hrnečky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 hrneček strouhaného parmazánu
- olivový olej
- 25 g másla nakrájeného na kostičky
- sůl
- bílý mletý pepř dle chuti
- hoblinky parmazánu na ozdobu
Příprava:
- Pohanku propláchneme ve studené vodě a necháme namočenou asi 2 hodiny
- Po dvou hodinách pohanku uvaříme dopoloměka ve stejné vodě, v jaké byla namočená (abychom neztratili důležitý arginin)
- Uvařenou pohanku, scedíme a necháme na platě vystydnout
- Červenou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme (vodu nevyléváme)
- V kastrolu rozehřejeme olivový olej a najemno nakrájenou šalotku na něm orestujeme dosklovata
- Pak přidáme pohanku a na půl zeleninový vývar a půl vývar z řepy
- Tento proces opakujeme, dokud není rýže uvařená na tečku ve středu
- Na závěr přidáme kostičky řepy a nastrouhaný parmazán
- Vmícháme studené kostičky másla
- Dochutíme solí s pepřem
- Ozdobíme hoblinkami parmazánu
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.