Grilovaný konfit z hovězí oháňky

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 4 porce:

  • Hovězí oháňka - 1,5 kg
  • Škvařené sádlo - 1 kg
  • Morková kost - 150 g
  • Demiglace - 0,2 l
  • Tymián
  • Sekaná petrželová nať
  • Sůl 

Příprava: 

  • Hovězí oháňku osolíme, vložíme do pekáčku, zalijeme teplým (pod 100°C) sádlem, přikryjeme pokličkou a ideálně přes noc necháme v troubě na teplotu lehce pod 100°C
  • Když je oháňka opravdu měkká, vyndáme ji a obereme maso z kostí
  • Necháme vychladnout (ale ne v lednici!)
  • Z morkové kosti vysekneme morek, nakrájíme na kostky a vyškvaříme na pánvi na půl objemu
  • Přilejeme demiglace a jen krátce zavaříme
  • Do obraného masa natrháme lístky tymiánu, petrželovou nať, přilejeme ¼ demiglace a opravdu dobře směs promneme, dokud nevytvoří konstantní hmotu, případně dosolíme
  • Vytvoříme karbanátky a na troše zbylého sádla opečeme
  • Podáváme podlité omáčkou s morkem

Poznámka:

  • V tomto receptu jsme se dotkli konfitování, tedy tepelné úpravy v tuku
  • To nám zaručí, že šťáva zůstane v mase a nevyteče do prostoru, protože horký tuk jí to nedovolí
  • Jako přílohu doporučuji rozpečený chléb
autor: Denisa Jeřábková