Grilovaný konfit z hovězí oháňky
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- Hovězí oháňka - 1,5 kg
- Škvařené sádlo - 1 kg
- Morková kost - 150 g
- Demiglace - 0,2 l
- Tymián
- Sekaná petrželová nať
- Sůl
Příprava:
- Hovězí oháňku osolíme, vložíme do pekáčku, zalijeme teplým (pod 100°C) sádlem, přikryjeme pokličkou a ideálně přes noc necháme v troubě na teplotu lehce pod 100°C
- Když je oháňka opravdu měkká, vyndáme ji a obereme maso z kostí
- Necháme vychladnout (ale ne v lednici!)
- Z morkové kosti vysekneme morek, nakrájíme na kostky a vyškvaříme na pánvi na půl objemu
- Přilejeme demiglace a jen krátce zavaříme
- Do obraného masa natrháme lístky tymiánu, petrželovou nať, přilejeme ¼ demiglace a opravdu dobře směs promneme, dokud nevytvoří konstantní hmotu, případně dosolíme
- Vytvoříme karbanátky a na troše zbylého sádla opečeme
- Podáváme podlité omáčkou s morkem
Poznámka:
- V tomto receptu jsme se dotkli konfitování, tedy tepelné úpravy v tuku
- To nám zaručí, že šťáva zůstane v mase a nevyteče do prostoru, protože horký tuk jí to nedovolí
- Jako přílohu doporučuji rozpečený chléb
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka