Králík dušený na rajčatech a stříbrných cibulkách

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 5 porcí: 

  • Králík - 1 ks (asi 1,5 kg)
  • Bílé víno - 1 l
  • Ocet - 0,1 l
  • Mrkev - 100 g
  • Celer - 100 g
  • Cibule - 100 g
  • Zavařená rajčata - 250 g
  • Stříbrné cibulky - 500 g
  • Cukr - 50 g
  • Hřebíček, bobkový list, celý černý pepř, mletý černý pepř, sůl

Postup:

  • Z vína, octa, na hrubo nakrájené kořenové zeleniny, hřebíčku, celého pepře, bobkového listu a cibule na plátky připravíme marinádu, kterou krátce povaříme
  • Poté vychladíme a na 2-3 dny do ní naložíme na pět kusů rozděleného králíka
  • Třetí den králíka vyndáme, osušíme, osolíme, opepříme a v hrnci ze všech stran opečeme dohněda
  • Králíka vyndáme ven a v tom samém hrnci opečeme stříbrné cibulky z trochou cukru, aby se vytvořil karamelový potah
  • Přidáme vycezenou marinádu, zavařená rajčata, králíka a zvolna dusíme doměkka
  • Králíka vyndáme a omáčku spolu s cibulkami svaříme dohusta
  • Dochutíme a podáváme
autor: Denisa Jeřábková