Kynuté jahodové knedlíky
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- Jahody - 400 g
- Polohrubá mouka - 500 g
- Mléko - 2 dl
- Voda - 1 dl
- Droždí - 20 g
- Vejce - 1 ks
- Sůl
- Máslo - 200 g
- Moučkový cukr - 100 g
- Toustový chléb - ½ ks
Postup:
- Jahody očistíme od stopek, opláchneme a necháme v cedníku okapat.
- Z mouky, vody, mléka, vejce, droždí a špetky soli zpracujeme rukou nebo pomocí elektrického hnětače hladké, měkké, ale pružné těsto, tak aby se nelepilo.
- Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Když těsto nabere na objemu, rozdělíme na dvanáct kousků po přibližně 70 gramech a naplním jahodami.
- Ještě krátce necháme vykynout.
- V hrnci uvedeme do varu vodu, vložíme knedlíky a zvolna vaříme asi 8 minut.
- Poté, co je vyndáme, několikrát jemně propíchneme špejlí, aby se nesrazily.
- Vedle na pánvi na másle pomalu opečeme do křupava rozmixovanou střídku z toustového chleba.
- Knedlíky sypeme máslovou strouhankou a moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka