Jogurtový koláč s jablky a přírodním cukrem

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience:

  • 2 kelímky bílého jogurtu (2 x 120 ml)
  • 2 vejce
  • 2 kelímky (2 x 120 ml) přírodního cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2/3 kelímku rostlinného oleje (asi 80 ml)
  • 4 kelímky (4 x 120 ml) polohrubé mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 jablko bez jadřince nakrájené na široké plátky

Postup:

Koláčovou formu ideálně o průměru 23 cm (nebo formu na biskupský chlebíček) vymažte máslem a vysypte moukou.

Opatrně metličkou v misce smíchejte jogurt, vejce, vanilku, chvilku míchejte, dokud se cukr trochu nerozpustí a nakonec po částech přimíchejte olej. V druhé misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a pak ho vmíchejte do jogurtové směsi, dokud se ingredience nespojí v kompaktní těsto.

Potom nalijte těsto do formy, vyskládejte jablka a pečte 30 minut v předehřáté troubě na 190°C.

Místo jablek můžete do koláče použít nasekanou čokoládu, různé ořechy a sušené ovoce nebo jiné čerstvé lesní plody.

autor: Denisa Jeřábková