Kančí ragú v šípkové omáčce
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Kančí plec či krkovice 600 g
- Mrkev 150 g
- Celer 150 g
- Cibule 150 g
- Šípková marmeláda 200 g
- Máslo 200 g
- Mouka hladká 40 g
- Sůl
- Cukr
- Ocet
- Bobkový list
- Celý černý pepř
- Celé nové koření
Postup:
Kančí maso nakrájíme na větší kostky. Na oleji opečeme mrkev a celer nakrájený na plátky, když se začne barvit, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a divoké koření zavázané v látkovém ubrousku.
Restujeme dále do světle hnědé barvy. Přidáme maso a šípkovou marmeládu a na základu dobře opečeme. Přilejeme vodu, osolíme, opepříme a pod pokličkou pomalu dusíme.
Když je maso skoro měkké, zahustíme omáčku tmavší jíškou připravenou z másla a mouky. Provaříme, dochutíme solí, cukrem, případně drobně okyselíme.
Vyjmeme ubrousek s kořením, podáváme dohromady i s kořenovou zeleninou.
Jako příloha je výborný houskový knedlík.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.