Kančí ragú v šípkové omáčce

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Kančí plec či krkovice  600 g
  • Mrkev  150 g
  • Celer   150 g
  • Cibule  150 g
  • Šípková marmeláda  200 g
  • Máslo   200 g
  • Mouka hladká  40 g
  • Sůl
  • Cukr
  • Ocet 
  • Bobkový list
  • Celý černý pepř
  • Celé nové koření

Postup:

Kančí maso nakrájíme na větší kostky. Na oleji opečeme mrkev a celer nakrájený na plátky, když se začne barvit, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a divoké koření zavázané v látkovém ubrousku.

Restujeme dále do světle hnědé barvy. Přidáme maso a šípkovou marmeládu a na základu dobře opečeme. Přilejeme vodu, osolíme, opepříme a pod pokličkou pomalu dusíme.

Když je maso skoro měkké, zahustíme omáčku tmavší jíškou připravenou z másla a mouky. Provaříme, dochutíme solí, cukrem, případně drobně okyselíme.

Vyjmeme ubrousek s kořením, podáváme dohromady i s kořenovou zeleninou.

Jako příloha je výborný houskový knedlík.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.