Pikantní krevety v tomatové omáčce
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Suroviny:
1 kg krevet
6 cl olivového oleje
3 dcl rajčatového džusu
2 dcl bílého vína
100 g másla
2 sušené chilli papričky
30 g česneku
2 rajčata
sůl a pepř
Postup:
1. Krevety očistěte z krunýřů a nechte jen zadní ocásek, za který se drží při jídle. Osušte.
2. V pánvi rozehřejte olivový olej, krevety zprudka opečte, oheň ztlumte, osolte a opepřete.
3. Přidejte sekaný česnek. Opékejte ho jen chvíli, aby pustil chuť, ale nebarvil se.
4. Zalijte vínem a rajčatovým džusem. Minutku povařte a přidejte na plátky krájené rajské jablíčko a máslo krájené na kostičky.
5. Už jen kratičce provařte, dochuťte a podávejte.
Poznámky:
Krevety se upravují opravdu jen krátce, aby si zachovaly čerstvou chuť a jemně chrupavou konzistenci. Trvá to maximálně pár minut. Kupujte krevety nevařené. Já používám 13/15 lb, to je 30 – 36 ks /kg. Větší krevety ještě zbavte střívka, které je v hřbetu pod krunýřem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.