Tempurovaný losos se zeleninovým wokem v sladko-kyselé omáčce

Recept ke 146. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Buddha-Baru Tomáš Stehlík.

PŘÍPRAVA –LOSOSOVÉ TEMPURY:

  • Dva kousky z filetů lososa (každá min 150g) si okořeníme solí a pepřem
  • Každý kousek obalíme v tempurové mouce a ponoříme do těstíčka hustoty hustšího palačinkového těsta
  • Rybu vyjmeme z těstíčka a rychle dáme smažit do vetšího množství rozpáleného oleje
  • Podle velikosti smažíme přibližně 5-7 minut
  • Po usmažení bude mít losos lehce zlatavou barvu a těstíčko na povrchu bude příjemně křupavé
  • Po vyjmutí ryby z oleje necháme okapat olej na papírovém ubrousku
  • Lososa rozkrojíme na tři kousky a podávame na zeleninovém woku

PŘÍPRAVA –ZELENINOVÉHO WOKU:

  • Do horké vody dáme krátce povařit (blanšírovat), každý druh zeleniny zvlášť, očištěnou baby karotku (lze použít i na nudličky nakrájenou normální mrkev) a čerstvé hráškové lusky
  • Po zblanšírování zeleninu ponoříme na několik minut do studené vody s ledem, aby rychle zchladla a zachovala si barvu a všechny energetické hodnoty
  • Na rozpáleném rostliném oleji orestujeme nasekaný česnek se zázvorem a přidáme všechnu nezelenou zeleninu, do které přidáme ústřicovou omáčku,ocet a cukr (pokud by byla omáčka na zelenině příliž hustá, tak ji můžeme naředit zeleninovým nebo drůbežím vývarem)
  • Na závěr přidáme zbývající zelenou zeleninu a krátce přebubláme
  • Celý zeleninový wok musí působit díky barevnosti čerstvé zeleniny velice čerstvě, v kontrastu s rozkrojeným lososem dochází k velice harmonickému spojení barev i chutí

INGREDIENCE  na lososovou tempuru- 2 PORCE:

  • Lososový filet - 2ks á 300g
  • Sůl
  • Mletý bílý pepř
  • Tempurová mouka (na obalení ryby)
  • Tempurová mouka (těsto) - 150 g
  • Vaječné žloutky - 3 ks
  • Voda s ledem (dle potřeby) - 1/2 dcl
  • Rostliný olej na smažení - cca 1l

INGREDIENCE na zeleninový WOK

Sekaný zátvor a česnek

Shitake houby

Mini mrkev

Jarní cibulka

Cuketa

Červená cibule

Červená paprika

Ústřicová omáčka

Rýžový ocet

Cukr

Hráškové lusky

INGREDIENCE  na zeleninový WOK:

  • Sekaný zázvor a česnek - 30 g
  • Shitake houby - 80 g
  • Mini mrkev - 40 g
  • Jarní cibulka - 30 g
  • Cuketa - 80 g
  • Červená cibule - 30 g
  • Červená paprika - 50 g
  • Ústřicová omáčka - 4 plž
  • Rýžový ocet - 2 plž
  • Cukr - 1člž
  • Hráškové lusky - 10 ks

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.