Tempurovaný losos se zeleninovým wokem v sladko-kyselé omáčce
Recept ke 146. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Buddha-Baru Tomáš Stehlík.
PŘÍPRAVA –LOSOSOVÉ TEMPURY:
- Dva kousky z filetů lososa (každá min 150g) si okořeníme solí a pepřem
- Každý kousek obalíme v tempurové mouce a ponoříme do těstíčka hustoty hustšího palačinkového těsta
- Rybu vyjmeme z těstíčka a rychle dáme smažit do vetšího množství rozpáleného oleje
- Podle velikosti smažíme přibližně 5-7 minut
- Po usmažení bude mít losos lehce zlatavou barvu a těstíčko na povrchu bude příjemně křupavé
- Po vyjmutí ryby z oleje necháme okapat olej na papírovém ubrousku
- Lososa rozkrojíme na tři kousky a podávame na zeleninovém woku
PŘÍPRAVA –ZELENINOVÉHO WOKU:
- Do horké vody dáme krátce povařit (blanšírovat), každý druh zeleniny zvlášť, očištěnou baby karotku (lze použít i na nudličky nakrájenou normální mrkev) a čerstvé hráškové lusky
- Po zblanšírování zeleninu ponoříme na několik minut do studené vody s ledem, aby rychle zchladla a zachovala si barvu a všechny energetické hodnoty
- Na rozpáleném rostliném oleji orestujeme nasekaný česnek se zázvorem a přidáme všechnu nezelenou zeleninu, do které přidáme ústřicovou omáčku,ocet a cukr (pokud by byla omáčka na zelenině příliž hustá, tak ji můžeme naředit zeleninovým nebo drůbežím vývarem)
- Na závěr přidáme zbývající zelenou zeleninu a krátce přebubláme
- Celý zeleninový wok musí působit díky barevnosti čerstvé zeleniny velice čerstvě, v kontrastu s rozkrojeným lososem dochází k velice harmonickému spojení barev i chutí
INGREDIENCE na lososovou tempuru- 2 PORCE:
|
INGREDIENCE na zeleninový WOK Sekaný zátvor a česnek Shitake houby Mini mrkev Jarní cibulka Cuketa Červená cibule Červená paprika Ústřicová omáčka Rýžový ocet Cukr Hráškové lusky |
INGREDIENCE na zeleninový WOK:
|
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.