Hovězí na madeiře

Když chtěly mít kuchařky za první republiky pokrm s nasládlou chutí, s oblibou používaly madeirské víno. Vyzkoušejte jeden takový recept i vy podle Kuchařky první republiky.

Suroviny:

750 g hovězí svíčkové
sůl a pepř
50 g slaniny
250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
1 cibule
80 g másla
2 zrnka nového koření
6 zrnek pepře
tymián
bobkový list
kousek citronové kůry
vývar
½ lžíce hladké mouky
4 lžíce madeirského (nebo jiného sladkého dezertního) vína

Postup:

1. Očištěné maso osolte, opepřete a prošpikujte na nudličky nakrájenou slaninou. Zeleninu a cibuli nakrájejte na plátky a v kastrole na másle osmažte dozlatova. Nahoru položte maso, přidejte koření a citronovou kůru. Podlijte vývarem a zakryté upečte v troubě předehřáté na 160°C doměkka.

2. Upečené maso vyjměte a nechte zakryté chvíli odpočinout. Šťávu zahustěte moukou a krátce povařte. Dochuťte madeirou a případně prolisujte.

3. K této jednoduché, ale působivé pečeni, kde skvěle vynikne kvalita masa, můžete podávat noky, karlovarské knedlíky nebo těstoviny, ale také bramborové pyré.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.