Národní filmové muzeum vzniklo jako studentský projekt

19. listopad 2017

Je to tak trochu ostuda. Česká republika jako země s výraznou historickou stopou v oblasti kinematografie stále nemá vlastní filmové muzeum, řekli si studenti oboru Filmová věda Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Rozhodli se tedy, že muzeum založí sami. Samozřejmě hned od začátku naráželi na nedostatek prostředků. Oslovili tedy přímo lidi na crowdfundingových server a uspěli. První útočiště našla expozice o filmovém umění v Muzeu Montenelli v Nerudově ulici. Nynější adresa je Palác Chicago na Národní třídě. Víc se dozvíte z naší reportáže.

Hologram Alexandr Hemala
Expozice Národního filmového muzea (NaFilM)
Expozice Národního filmového muzea (NaFilM)
NaFilM
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.