Budova bývalého Federálního shromáždění, do které směl vstoupit málokdo, je dnes otevřená všem

12. prosinec 2017

Sídlo Pražské burzy, Federálního shromáždění a pak Rádia Svobodná Evropa, to je současná nová budova Národního muzea. Stojí u magistrály, kousek od Václavského náměstí; všem na očích, přesto léta lidem nepřístupná. Do parlamentu mohl vstoupit málokdo, do Rádia Svobodná Evropa, z bezpečnostních důvodů, zrovna tak. Od roku 2009, „pod hlavičkou“ Národního muzea, se prostory postupně otevírají veřejnosti. Nejprve v rámci prohlídek, dnes jsou tu expozice muzea, výstavy, konají se přednášky. A s historickou budovou tu novou propojí tunel pro návštěvníky.

Nejstarší část nové budovy Národního muzea byla dostavěná v roce 1938 a sloužila jako Pražská burza peněžní a zbožní. Po válce tady fungoval parlament. V 60. letech budovu doplnila přístavba a byla vztyčena unikátní nadstavba. V budově sídlilo Federální shromáždění, po něm Rádio Svobodná Evropa. Od roku 2009 slouží Národnímu muzeu. A návštěvníkům.

Objevíte tu zoologickou expozici Archa Noemova. Návštěvníci se tak i po dobu rekonstrukce Historické budovy Národního muzea mohou setkávat s oblíbenými exponáty. Zblízka si prohlédnou ledního medvěda Alíka z pražské ZOO, losa evropského, který je považovaný za jednoho z prvních losů na našem území po několika stech letech. Nebo prase savanové, jež bylo vystaveno na africké výstavě Emila Holuba už v roce 1892. Dočasně jsou k vidění i velmi vzácné exponáty vyhynulých živočichů.

Do konce ledna v nové budově NM potrvá výstava Fenomén Masaryk k 80. výročí úmrtí Tomáše Garrigue Masaryka. Do konce příštího roku můžete navštívit přírodovědnou výstavu Světlo a život; představuje život v jeho nejrozmanitějších formách přizpůsobených na (ne)dostatek světla v různých biotopech.

Prostory bývalé peněžní burzy
Expozice Archa Noemova
Výstava Fenomén Masaryk
Jednací sál Federálního shromáždění
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.