Co je malé, zdá se velké, a naopak. Klamárium v Národním technickém muzeu ošálí vaše smysly

V Národním technickém muzeu na Letné můžete strávit klidně celý den. Ve 14 unikátních expozicích se ukrývají staletí technického důvtipu. Astronomie, doprava, rudný a uhelný důl, televizní studio, technika v domácnosti. Každý si vybere, co ho baví a zajímá. Navíc do konce roku můžete zajít do Klamária, na výstavu, která na příkladu optických klamů ukazuje a vysvětluje některé obecné principy lidského zrakového vnímání.

Interaktivní výstava Klamárium seznamuje s více než 20 známými i méně známými zrakovými klamy. Autoři z Psychologického ústavu Akademie věd ČR věří, že výstava poskytne zábavu i poučení a vzbudí zvídavost a touhu dozvědět se víc o tajích lidské mysli.

Výstava je rozdělena do pěti samostatných pokojů. V každém z nich se návštěvník seznámí s vybranou oblastí lidského vnímání. Tematické zaměření pokojů částečně prozrazují jejich názvy: Co mozek nebude chtít, to neuvidíme; Co všechno mozek zvládne; Jak můžeme vytvořit iluzi prostoru na ploše; Jak si pohrát s perspektivou; Jak můžeme vytvořit iluzi pohybu.

Vyzkoušíte Amesův pokoj, kde se malý stane velkým a obráceně. Nakloněný pokoj, ve kterém se vám možná podlomí kolena, zatočí hlava, a to nejen z toho, že kulička poběží do kopce místo z kopce. Ve Světě naruby zkusíte složit kostky, jinde se dozvíte, v čem je výhoda dvou očí, zkusíte zrcadlové kreslení… Podrobnosti na klamarium.cz

Co se stane, když uvidíme každým okem něco jiného
Po delším soustředěném pohledu na střed otáčející se spirály se nám okolní svět rozvlní
V čem se liší tváře a proč na nás jedna z nich stále hledí, zjistíme v pokoji A
Ve Světě naruby vyzkoušíte skládání kostek
Spustit audio