Daň z příjmu má od letošního roku několik pozitivních novinek

5. únor 2015

Kdo, co, kolik a za koho si může v letošním roce ponížit svoji příjmovou daňovou povinnost a také jak je to nově s daněmi z nemovitých věcí, vysvětlila v pořadu Třináctka Plus Petra Petlachová, ředitelka Odboru komunikace a tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Co konkrétně se v dani z příjmu fyzických osob zásadně mění:

1. Obnovení možnosti uplatnění slevy na dani pro pracující důchodce (kdyby důchodce navíc příležitostně prodal např. plody ze zahrádky a jeho výdělek nepřesáhl 30 000 korun za rok, daň také neplatí).

2. Nová sleva na dani za dítě ve školce - tzv. školkovné (max. výše slevy skutečných výdajů za umístění dítěte je 8 500,- Kč za rok).

3. Změna daňového zvýhodnění na děti ve společné domácnosti (u druhého dítěte se zvyšuje daňové zvýhodnění o 200,- Kč za měsíc, u třetího a dalšího o 300,- Kč).

4. Sleva na manžela/manželku žijící ve společné domácnosti bez vlastního příjmu (dávky sociální podpory se nepočítají) ve výši 24 840,- Kč.

5. Nově se upravily podmínky u smluv životního pojištění. Pro slevu na dani je nutné, aby k výplatě pojistky došlo až po uplynutí 60ti měsíců od jejího uzavření a současně ne dříve, než v 60ti letech pojistitele. Další podmínkou je, že v této době také nedojde k předčasnému ani mimořádnému výběru naspořených prostředků.

Poslechněte si podrobnosti.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.