700. narození Karla IV. budou o víkendu slavit na hradě Trosky

13. květen 2016

700. výročí narození Karla IV. si během víkendu (14.a 15. 5.) připomene i nejznámější symbol Českého ráje, hrad Trosky. Karel IV. tento hrad nikdy nenavštívil, protože byl založen zřejmě až po jeho smrti, to ale nikomu nevadí. Oslavy zahrnují řadu vystoupení šermířských, tanečních, jarmarečních i překvapení.

„Bude tu středověká kapela, jarmark na prvním nádvoří, scénka k zasmání ‒ máčení nepoctivého pekaře, prostě celodenní program, takže se tu návštěvníci mohou zdržet a vše včetně prohlídky hradu si pěkně užít,“ říká kastelán Lubomír Martínek, který doufá, že počasí nepřipraví nemilé překvapení.

Každopádně na návštěvníky jedno překvapení čeká a to v podobě návštěvy zatím utajené historické osobnosti, která na Troskách o Otci vlasti Karlu IV. povypráví.

I když Trosky zřejmě vznikly až po smrti Kala IV., vztah k němu mají, a to přes jeho syna - Václava IV. „V 90. letech 14. století Trosky patřily několik let Václavu IV., kterému připadly po zadluženém Čeňku z Vartenberka, který hrad stavěl,“ dodává kastelán Martínek a zve všechny o víkendu na Trosky. Celodenní víkendový program k 700. výročí narození Karla IV. začíná v sobotu i v neděli už v 9:00.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.