Bozkovské jeskyně doplní naučná stezka v údolí Vošmendy

29. leden 2015

Krása v podzemí, kterou obdivují návštěvníci Bozkovských dolomitových jeskyní, nebude od letoška to jediné, co si turisté, kteří se sem vypraví, budou moci prohlédnout. Postará se o to nová naučná stezka. Ta návštěvníky zavede především do Přírodní rezervace údolí Vošmendy.

Turisté budou moci třeba při čekání na prohlídku Bozkovských dolomitových jeskyň obdivovat další krasové jevy jako vývěry vody a dozví se, že jeskynních prostor tu je mnohem více.

„V okolí Bozkova máme asi osm jeskynní a přímo v údolí jsou dvě prozkoumané. Další jeskyně jsou ale většinou uzavřený a veřejností nepřístupný,“ říká jeskyňář Vratislav Ouhrabka.

Vstup do dalších podzemních prostor je totiž nebezpečný. Turisté do nich tak nahlédnou jen na fotografiích. Za to se ale podívají na pozůstatky těžební minulosti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.