Ďáblovu bibli, největší zachovaný rukopis na světě, můžete vidět v ústeckém muzeu

1. březen 2017

Codex gigas, jinak též Ďáblovu bibli, mohou od 1. do 29. března obdivovat návštěvníci Muzea města Ústí nad Labem. Jde o věrnou kopii tohoto vzácného rukopisu z počátku 13. století.

Proč se rukopisu se říká Ďáblova bible? „Je v ní totiž vyobrazen ďábel. K tomu se váže legenda z doby vzniku tohoto rukopisu, podle které ji celou sepsal hříšný mnich, který se chtěl zachránit před odsouzením, a tak slíbil, že přes noc napíše knihu, jakou svět ještě neviděl. Kolem půlnoci ale zjistil, že to bude nad jeho síly, a tak si na pomoc přivolal ďábla,“ vysvětluje pracovnice muzea Helena Houfková.

Originál rukopisu má 312 listů pergamenu, váží 75 kilogramů a měří 92 centimetrů. „Kopie je samozřejmě z papíru, váha i velikost ale originálu odpovídají,“ dodává Houfková.

Ďáblova bible v ústeckém muzeu

V knize můžete najít například starý a nový zákon, ale také latinský text Kosmovy kroniky, 20 knih o etymologii, návody pro zpovědníka, zaklínací a lékařské formule a další texty a ilustrace.

„Práce na kopii knihaři Jiřímu Foglovi trvala 500 hodin. Jen k sešití knihy bylo potřeba 5 dnů. Návštěvníci ji mohou vidět až do 29. března, kdy se od 17:00 uskuteční beseda s Jiřím Foglem a k vidění bude i film o vzniku kopie,“ dodává Houfková.

Vystavení Ďáblovy bible v ústeckém muzeu předznamenává velkou výstavu o středověkém Ústí, její vernisáž plánuje muzeum na začátek dubna.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.