Hot jóga pročistí a posílí organismus

2. říjen 2013

Cvičení jógy je namáhavé samo o sobě. Představte si ale, že se do náročných pozic navíc motáte ve čtyřicetistupňovém horku. Takzvaná hot jóga, při které se cvičí ve vyhřáté místnosti, má sice na lidský organismus pozitivní účinky, nenadchne ale každého. Tělo při ní totiž zažívá i nepříjemné pocity.

Hučení přenosných topidel, těžký, horký vzduch a spoře oděná lektorka. Takový byl uvítací výbor při mém prvním vstupu do cvičebního sálu.

„Je to jóga, která se cvičí v místnosti, vyhřáté na 37-42 °C. Jde o 26 poloh a 2 dechová cvičení, která se stále opakují. Vyčistí vám mysl, zlepší psychickou i fyzickou rovnováhu, dobije energii a protáhne svaly..“ cysvětluje mi na úvod téměř dvouhodinové lekce Barbora Zelená, která hot jógu předcvičuje už tři roky.

Na tělocvik v tropických teplotách nemá žaludek každý, a tak se nás na cvičebních podložkách schází jen pět. Zatímco já přišla vyzkoušet něco nového, ostatní klientky se opakovaně potí s jasným cílem.

„Abych si protáhla svaly, protože jsem zkrácená a zdeformovaná z auta.“ „Je to fajn, protože si protáhneš celé tělo – a to teplo tomu pomáhá...“ popisují jogínky.

Po prvních pěti pozicích, neboli ásanách, jsem zpocená jako po maratónu a s motající se hlavou končím v pozici mrtvoly. Začátečníky může během cvičení překvapit i žaludeční nevolnost.

„Někdy se to může stát, není na tom nic divného. Je to o tom, že ta první hodina je zlomová.. Někomu může být špatně, ale všichni to vždycky vydrželi až do konce...“ ujišťuje nekompromisní instruktorka.

Během lekce si nesmíme otírat pot, zavírat oči ani pít bez dovolení. Připadám si trochu jako na vojenském výcviku.

„Klienti tomu říkají Mučírna, a je to přesně takhle vymyšlené – má to být o tom, že se naučíte být v pohodě i v ruchu velkoměsta, za potu a dříny. Meditovat v tichu umí každý...“ vysvětluje Barbora Zelená.

Čtyřicetistupňové horko mě pořádně vyčerpává a ke konci lekce ztrácím koncentraci. Zajímá mě, jak se asi budu cítit druhý den.

„Unaveně, ale příjemně.“ „Měla jsem svalovou horečku den, dva... Ale pak to přejde a je to v pohodě.“ uklidňují mě ty zkušenější a lektorka zároveň vyvrací mou domněnku, že čím častěji člověk hot jógu cvičí, tím méně se při ní potí: „Člověk se bude při cvičení potit pořád. A čím víc se otíráte, tím víc se potíte – pot ochlazuje. Možná si zvyknete a budete se potit méně – ale pocení je zdravé.“

Pozitivní účinky jógy na lidské tělo jsou jistě nepopiratelné. Osobně se ale raději vrátím k jejím studenějším variantám a své místo ve vytopeném sále s chutí přenechám otrlejším jedincům.

Hot jógu by neměly cvičit děti. Jinak je ale podle Barbory Zelené vhodná pro každého.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio