Kouzelný svět loutek ožil na půdě semilského muzea

11. březen 2016

Kašpárci, čerti, princezny i ježibaby a další a další pohádkové loutkové postavičky zaplnily půdu semilského muzea. Celkem jich tam je na 250, a tak tam tu svoji v dětství oblíbenou loutku najde snad každý.

K vidění jsou jak klasické marionety, tak marionety na nitích, ale i maňásci. Kouzelnou výstavu „My jdem světem s flašinetem“ připravila paní Alena Hovorková z Muzea a Pojizerské galerie Semily. Loutky jí provází životem již od dětství a jsou její srdeční záležitostí.

„Moje babička mě vodila do divadla, pro mě to byl vždycky velký svátek a ty loutky mi nechávaly v duši takový sváteční pocit a ten sváteční pocit prožívám každý den, kdy se těmi loutkami potkám,“ říká Alena Hovorková.

Kromě instalace výstavy se věnovala opravám loutek. „Dostali jsme krásný soubor asi čtyřiceti loutek, ale nebyly v pořádku. Neměly nožičky nebo měly otlučené nosy, ve skříni měly poznámku, že hrály naposledy v roce 1948, takže podle toho vypadaly,“ popisuje zrod malého loutkového pokladu paní Hovorková, která těmto loukám věnovala jedny celé prázdniny.

Kouzelný svět loutek na půdě semilského muzea

Kromě vlastních muzejních loutek jsou na výstavě k vidění i loutky z okolních divadelních souborů.

Dnes to loutky nemají v konkurenci animáků a dalších moderních postaviček jednoduché, ale díky svému kouzlu se snad ze světa neztratí. „Dříve se loutky používaly i ve školách k výchově dětí a já myslím, že by to mohlo fungovat i pro dnešní mládež,“ dodává Hovorková.

Výstava loutek na půdě semilského muzea je k vidění denně až do konce tohoto roku.

Spustit audio