Na Slamáku se usadili dřevosochaři. Začíná se tvořit!

17. srpen 2015

Zvuk motorových pil a elektrických brusek, mlácení palicemi, ale také tiché rozjímání nad tím, co dál. To vše patří k Dřevosochání, které letos poprvé doplňuje tradiční českorajský Slamák ve Šťastné zemi. Přetváření obrovských špalků v umělecká díla začalo v pondělí 17. srpna a vyvrcholí v neděli 23. srpna aukcí výtvorů a koncertem Marka Ztraceného.

„Jeto první sochařské sympozium, které tady pořádáme, a proto jsme se rozhodli pro volné téma tvorby. Prostě necháme umělcům volnou ruku a uvidíme, co vykouzlí,“ říká správce areálu Šťastná země Pavel Faltus u hromady mohutných dřevěných špalků a klád.

Po celý týden budou moci návštěvníci areálu sledovat v akci 13 umělců, kteří mají v práci se dřevem již leccos za sebou.

„Vzniklá díla by měla být v životní či nadživotní velikosti, takže se určitě pojede na motorové pily, velké palice, loupáky a velká dláta,“ upřesňuje Faltus.

A kdo se do tajemství vzniku dřevěných děl zamiluje, ten může výsledný výtvor získat v nedělní aukci. Proběhnou také staročeské řemeslné trhy a celé sympozium uzavře v neděli v 16 hodin pohodový koncert Marka Ztraceného.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.