Pro lékařské recepty na obecní úřad si mohou chodit obyvatelé horských obcí na Mostecku

18. květen 2015

Léky předepisuje lékař. K němu si také většinou chodíme pro lékařské recepty. V horských obcích na Mostecku to tak ale být nemusí. Tady si pacienti mohou recepty vyzvedávat na obecním úřadě. Tuhle službu pro ně zavedl doktor Pavel Lisický, který jedno odpoledne v týdnu dělí mezi ordinace na Brandově, Nové Vsi a také v Hoře svaté Kateřiny.

Praxe obvodní ho lékaře je také hodně o úřadování. Vypisování receptů je jednou z částí nutné administrativy. Aby se MUDr. Lisický mohl v době ordinace věnovat skutečně nemocným, nabídl pacientům horských obcí, aby si pro recepty na léky chodili na úřad.

„Jde to jen u chronicky nemocných. Jde o léky předepisované dlouhodobě a pravidelně,“ specifikuje lékař, pro koho je služba určena.

Pacient, kterému docházejí léky, donese na úřad vzkaz s názvem a požadovaným množstvím léčiva. Pokud je požadavek v souladu s pacientovou diagnózou, lékař recept vystaví v předstihu a v době, kdy na horách ordinuje, se tím už nemusí zdržovat.

„Obálku s receptem nechám na úřadě,“ říká Pavel Lisický. „Lidé si sem pro ni mohou přijít kdykoli se jim to hodí. Já tu ordinuji hodinu týdně, úřad tu je pět dní v týdnu.“

Přesto, že jde o novinku, lidé si rychle zvykli. Ordinace doktora Lisického ve všech třech obcích průměrně obslouží 30 pacientů. V obálkách na úřadech na doktor nechává zhruba 25 receptů a předpokládá, že jejich počet poroste.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio