Zkuste si prohlédnout předvánoční Drážďany netradičně - z paluby parníku!

3. prosinec 2014

Stejně jako před týdnem vás zveme do míst v Sasku, kde si budete moci vychutnat předvánoční atmosféru a třeba i nějakou tu tradiční dobrotu, aniž byste riskovali ušlapání. Tentokrát vás zveme na parník!

Jak asi ti z vás, kteří jezdívají do Drážďan a okolí, vědí, na německé části Labe je hodně hustý provoz výletních parníků. Jezdí tu největší a nejstarší říční flotila na světě. Teď v zimě nasazuje místo historických lodí dva veliké salónní parníky - Gräfin Cosel a August der Starke.

V tomto období parníky jezdí jen na území Drážďan. Vyjíždí se z přístavu parníků v historickém centru města, pod Brülleho terasou. Paroplavba nabízí několik jízd. Všechny vedou proti proudu řeky směrem na zámek Pillnitz a zpět.

To znamená, že projíždějí těmi nejkrásnějšími částmi Drážďan, plnými krásný starobylých vil, lemovanými nábřežními labskými loukami. Teď v předvánočním čase, kdy je každý dům ozdoben a nasvětlen, je to vážně zážitek.

Plavba s Mikulášem? Žádný problém!

V čem se tedy jednotlivé plavby liší? Především délkou plavby, pak samozřejmě cenou a programem. Je možné se třeba vydat na plavbu s jídlem, ale s ohledem na cenu se těmito plavbami ani nebudeme zabývat.

Pro nás jsou asi přijatelnější jízdy nazývané Stollenfahrt - štolová plavba. Pořádají se každý den, vyjíždí se v 15 hodin, návrat je v 17. Parníky jedou do čtvrti Laubegast, tedy skoro až k zámku Pillnitz, kde se otáčejí. Na palubě je také svatý Mikuláš, který dětem za básničku nebo písničku rozdává sladkosti. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že akceptuje i písničky v češtině. Atmosféru podtrhuje vánoční hudba.

Kdo nestojí o Mikuláše, může využít třeba zámeckých jízd - Schlösserfahrten, které jsou sice bez štoly, ale jezdí až k zámku Pillnitz. Kávu, čaj, pivo nebo cokoli na zub si v parníku můžete objednat zvlášť.

Přímo v čase vánočních svátků pak paroplavby pořádají Weichnatsrundfahrten - vánoční projížďky městem, které otáčejí u mostu Modrý zázrak. Více zjistíte přímo v přístavu parníků v centru na velkých přehledných tabulích, které tam stojí.

Spustit audio