Jste často unavení, máte suchou kůži? Možná máte problém se štítnou žlázou

Štítná žláza. Je nepostradatelná a umí nás pozlobit jak tím, že funguje málo, tak i tím, že funguje nadměrně. Oba výkyvy jsou špatně a je potřeba funkci štítné žlázy přiblížit normálnímu fungování.

„Snížená funkce štítné žlázy se obvykle projevuje suchou kůží, zácpou, unaveností i spavostí a tyto příznaky se mohou přehlédnout, nebo se přičtou jiné příčině,“ říká MUDr. Milena Budíková a pokračuje: „Stává se, že na sníženou funkci štítné žlázy se přijde náhodně – třeba při nějakém předoperačním vyšetření.“ V takových případech pomáhají léky nahrazující hormon štítné žlázy, který sama nestačí produkovat.

Zvýšené pocení a bušení srdce? Možná je to zvýšenou funkcí štítné žlázy

„Naopak zvýšená funkce štítné žlázy se projevuje zvýšeným pocením, bušením srdce, člověk rychle mluví, ve většině případů takto nemocní lidé hubnou, i když přijímají dostatek potravy,“ vysvětluje Milena Budíková. „Takto zvýšený metabolismus je nebezpečný, může poškozovat třeba játra nebo srdce. Neměli bychom to podceňovat,“ vzkazuje lékařka.

Dobrou prevencí pro sníženou funkci štítné žlázy je program jodované soli, zejména tam, kde jód v potravě chybí. Právě konzumace potravin s obsahem jódu je důležitá pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Dopřát si můžete třeba mořské ryby, nebo stačí pokrm posypat solí obohacenou o jód.

MUDr. Milena Budíková

Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové s MUDr. Milenou Budíkovou a dozvíte se také to, jak souvisí nadměrné vypadávání vlasů s nesprávnou činností štítné žlázy. Příjemný poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.