„Nebojte se stříhat,“ vzkazuje zahrádkářům Libor Kunte

Teď je ta správná doba pro stříhání ovocných stromů, živých plotů nebo třeba stromkových růží. Nechte si poradit od odborníka…

Jak na růže, abyste vám vyrostla dech beroucí krása? „U stromkových růží je důležité před sezónou odstranit podrůstající odnož,“ radí Libor Kunte, ředitel Střední zahradnické a zemědělské školy v Děčíně – Libverdě. „Necháváme jen samotný kmínek a tu ušlechtilou část je potřeba zkrátit na 3 až pět oček, nedělat jen minimalistický bonsajový střih,“ vysvětluje odborník.

Vzít nůžky do ruky a uváženě zasáhnout – to může rostlině jedině prospět. „Nebojte se zkrátit základní kosterní větve v korunce, růže bude mít malinko nevyrovnaný poměr kořenové a nadzemní části,“ říká Libor Kunte a doplňuje: „Pak bude krásně přirůstat a zakládat květy.“

Nezbytná opora, bez které se růže neobejde

Šípková podnož u stromkových růží může být nestabilní, je nutné přidat opěrný kůl a osmičkovým úvazkem k němu připoutat kmínek. Naopak na podzim můžeme využít pružnosti kmínku, můžeme ho sklonit až k zemi, přihrnout zemí, přikrýt slámou, a růže pak dobře vydrží i v tuhé zimě.

Růže (ilustrační foto)

Někteří zahrádkáři balí korunky stromkových růží na zimu do pytlů – pokud jsou to prodyšné pytle papírové, může to pomoci přezimovat, ale neprodyšný igelit věstí takřka spolehlivý konec rostliny.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové, ve kterém vám Ing. Libor Kunte prozradí další zahrádkářské tipy a triky, které můžete teď na jaře uplatnit i vy. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio