Propaguji Ústí a harmoniku, říká Petr Lüftner, autor hitu Ty jsi to Ústí

Písní kritizující poměry v Ústí nad Labem se harmonikář Petr Lüftner proslavil už v létě roku 2013. „Text písničky je i po třech letech aktuální,“ říká s úsměvem hudebník.

Na jeho první desce Až se příště narodím je dvanáct autorských písní a nechybí samozřejmě ani Ty jsi to Ústí. Ve všech, kromě Pavouka, slyšíte jeho harmoniku. V Pavoukovi hraje na kytaru.

Velké poděkování vzkazuje Petr hudebníkovi Xindlovi X, který při něm stojí od začátku jeho hudební kariéry. Pozval ho jako předskokana na své turné a byl mu hlavní oporou při vzniku jeho zmíněné první desky.

V textech písní se Petr Lüftner zamýšlí nad mladou generací, stářím i partnerskými vztahy. Zazpívala si s ním i jeho sestra, zpěvačka Eliška Lüftnerová. „Mé první vystoupení před několikatisícovým publikem v ústeckém letním kině před třemi lety vidím jako ve snu, vůbec jsem nevěděl, do čeho jdu,“ vzpomíná Petr Lüftner a pokračuje: „Neuměl jsem ani pořádně zpívat, to jsem se naučil až loni na podzim.“

Podzimní turné s Xindlem X

Momentálně se harmonikář a zpěvák těší na natáčení videoklipu k písni Vlasy šedivý i na podzimní turné, které bude opět s Xindlem X.

V rámci programu Českého rozhlasu Generation What jsme s Petrem Lüftnerem rozebírali například pocit štěstí – podle něj to znamená být spokojený každý den a také žít doma, nejlépe v Ústí nad Labem na Klíši. „Pokud by moje vlast byla v nebezpečí, neváhal bych za ní bojovat,“ tvrdí hudebník a dodává: „Proč bych měl sedět doma a schovávat se?“

Spustit audio