U ústeckého krajského soudu pokračuje proces s bývalou sestrou rumburské nemocnice obviněnou z vražd šesti pacientů

5. říjen 2015

Čtením výpovědí dalších svědků dnes (5.10.) pokračuje u Krajského soudu v Ústí nad Labem projednávání případu bývalé sestry z nemocnice v Rumburku. Je obžalovaná z vražd šesti pacientů. Podle státního zástupce Františka Stibora si chtěla ulehčit práci.

Soud dnes (5.10.) například četl výpověď manažerky kvality Eriky Drahotové, která se vyjadřovala k poslednímu případu úmrtí, kdy na podezřelé úmrtí pacientky upozornil lékař Petr Vondráček, který s obžalovanou Věrou Marešovou sloužil.

Erika Drahotová vypověděla, že se vše dozvěděla až od jedné ze sester. Snažila se pak dostat Věru Marešovou z další služby, ale měla dojem, že nejde o nic vážného, protože ani lékař Petr Vondráček to nechtěl nijak řešit, jen Marešovou přeložil na jiné oddělení. Vypověděla, že s obžalovanou neměla nikdy žádný problém a potvrdila i to, že osobní skřínky sester jsou přístupné - to soud zajímalo v souvislosti s tím, že ve skříňce Věry Marešové se našla ampulka s opiátem.

Soud se zabývá i vztahem Marešové k pacientům - např. její kolegyně sestra Jiřina Formáčková prohlásila, že Marešová je svérázná, ale ne zlá na lidi.

U soudu vypovídala i znalkyně - psycholožka Štěpánka Tůmová. Podle ní má Věra Marešová mírně nadprůměrný intelekt netrpí žádnou poruchou osobnosti.

Nicméně uvedla, že je podle ní obžalovaná mírně emočně nevyvážená, nemá schopnost pěstovat mezilidské vztahy, je dominantní a také workoholik. Nic z toho ale nepřesahuje rámec populační normy, proto se na všechny hodnocení jde dívat jak pozitivně, tak negativně.

Podle psychologického posudku si Marešová vystačí si sama. Není přitom agresivní a je fixovaná na svou jedinou dceru. Ve stresových situacích se chová uvážlivě a rozhodně.

Znalkyně také prohlásila, že během vyšetření nezjistila u obžalované žádný psychologicky vysvětlitelný motiv pro jednání, které jí ukládá obžaloba.

Podle obžaloby měla Věra Marešová od roku 2010 do roku 2014 draslíkem zabít 6 osob. Obětem bylo mezi 35 a 85 lety. Podle žalobce Františka Stibora šlo o pacienty, kteří vyžadovali neustálou péči a obžalovaná si jejich smrtí chtěla práci ulehčit.

Věra Marešová vypovídala u soudu – vinu odmítla. Hájila se také tím, že se s různými důkazy manipulovalo a nebyly hned předány kriminalistům. Pokud by jí soud uznal vinou, hrozí Věře Marešové až doživotní trest.

autor: hau
Spustit audio