Opravená plavecká hala v Ústí nad Labem má řadu chyb - podle vedení města za to může špatný projekt

3. prosinec 2015

Opravy plavecké haly na Klíši v Ústí nad Labem provázely problémy - dělníci se museli potýkat s úpravami projektu během prací. Podle vedení města byl právě projekt špatný. Město rekonstrukce stála necelých 260 milionů korun, z toho by 153 milionů měla tvořit evropská dotace. Jak to vypadá, za všechno může čas.

Co všechno se muselo kvůli chybám v projektu předělávat?

U bazénu chyběly odtoky, musely se také změnit trasa, kudy povede kanalizace a měnil se i prostor kolem strojů. Chybně byla také naplánovaná rekonstrukce skokanského bazénu - projekt s některými pracemi nepočítal, prakticky skoro vše proto muselo být jinak. V projektu se nepočítalo asi s přístupem z bazénu do občerstvení.

Něco se ale už podle ředitele ústeckých městských služeb Miroslava Harciníka změnit nedalo – například sauna, která původně měla být v přístavbovém akvaparku.

„Není možné projít jen v plavkách a v županu od bazénu do sauny. To znamená, že ten, kdo bude chtít jít jak do bazénu, tak do sauny, se bude muset převléknout a pak teprve jít do sauny. Ta koncepce tím projektantem byla tak zvolená, že během stavby už s tím nic udělat nešlo,“ popisuje Harciník.

Opravená plavecká hala na Klíši

U sauny navíc nezbylo ani místo na zchlazovací bazének, jak to bývá obvyklé – proto jsou tam jen sprchy.

Proč nebylo možné před začátkem prací projekt předělat?

Výstavba akvaparku byla součástí Integrovaného programu rozvoje města – a protože se plánech počítalo s využitím peněz z evropských dotací, bylo nutné všechno dokončit letos.

V červnu troku 2012 firma BPO udělala projekt na akvapark a zároveň i na rekonstrukci haly. Na konci roku 213 ale radní města rozhodli o tom, že akvapark se stavět nebude a zůstane jen u rekonstrukce. Práce začaly na přelomu léta a podzimu 2014. Po komunálních volbách a výměně politického vedení města s tím už nová reprezentace nemohla nic dělat - jen napravovat, co se dá a dodržet termín ukončení.

Je jasné, že město za práce bude muset zaplatit víc peněz. Kdo za to ponese odpovědnost, to se zatím neví. Nicméně i nezařazená primátorka Věra Nechybová se kloní k tomu, že jde o chyby projektové firmy BPO z Ostrova.

„Z mého úhlu pohledu se to tak jeví, ale já nejsem odborník. Bude se tím zabývat odborná firma, která posoudí projektovou dokumentaci a posoudí ty vady… Ale jestliže někdo zapomene u bazénu naprojektovat odtokové žlábky, tak si myslím, že je to pochybení a já potřebuji mít argumenty pro to, abychom činili další kroky,“ shrnula Nechybová.

Vypadá to, že věc skončí u soudu - BPO totiž podala na město žalobu - jednatel Pavel Kyliš celou věc nerozmazával, jen naznačil, že jde o peníze. Ani mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Labem Jan Tichý nemohl nic upřesnit, protože žaloba sice na soudu je, ale městu ještě nebyla doručena.

autor: hau
Spustit audio