Ústecký kraj začíná přijímat žádosti o dotace na nové kotle nebo tepelná čerpadla

25. leden 2016

Ode dneška (25.1.) můžou lidé v Ústeckém kraji žádat o dotace na výměnu kotle. Peníze mají šanci získat lidé, kteří mají starý kotel na ruční přikládání. Letos je na dotace připraveno přes 160 milionů korun a příspěvek by tak mohlo získat víc než tisíc lidí.

Mezi nimi možná bude i Michaela Hlinková, která si spolu s partnerem pořídila dům na Děčínsku. Do něj chce místo kotle koupit telené čerpadlo, na které je také možné dostat dotaci. „Nepůjdeme do kotle, ale do tepelného čerpadla, na které potřebujeme zhruba 150.000.“

V takovém případě by mohli od kraje a Ministerstva životního prostředí získat dotaci ve výši až 127.500 korun. Vedle toho chtějí využít i další možné příspěvky. „Kromě kotlíkové dotace, chceme i zelenou úsporám. Koupili jsme starší dům a chceme i peníze na zateplení a nová okna.“ Doplňuje Michaela Hlinková.

Dotaci získá ten, kdo má starý kotel a přikládá ručně, a zároveň splní energetickou náročnost domu v kategorii C. Musí tedy mít energetický štítek. Pokud bude v nižší kategorii, bude muset provést malé úpravy pro snížení zátěže, například utěsnit okna.

Dalším možným řešením je právě žádost v programu Zelená úsporám. „Že si podá žádost do zelené úsporám a bude tam souběh dotací.“ Říká Iva Tomešova z ústeckého krajského úřadu. Novinkou je způsob proplácení dotace. Žadatel může celou cenu výměny zaplatit sám a dotaci dostane zpětně, nebo kraj přímo vyplatí dotaci firmě, která výměnu kotle provede.

autor: bach
Spustit audio