Policisté loni v Ústeckém kraji odhalili podvod za víc než 100 milionů i padělatele z Chomutovska

11. únor 2016

V Ústeckém kraji řešila policie loni méně případů hospodářské kriminality. Oproti předchozímu roku klesl počet těchto trestných činů o téměř 230. Vedle malých podvodů přišli kriminalisté například také na podvod za více než 100 milionů korun nebo na padělatele bankovek.

Podle výsledků, které dnes (11.2.) kriminalisté představili, se podaří objasnit téměř 70 procent případů. I když loni počet takových trestných činů klesl, řešili policisté i tak víc než 2.740 deliktů.

Nejčastěji šlo o úvěrové podvody, vysvětluje kriminalista Oldřich Valha: „Největší podíl jsou úvěrové podvody, ochrana měny a v neposlední řadě i krácení daně… Například u úvěrových podvodů se jedná o 800 případů.“

Policie Ústeckého kraje odhalila i jeden opravdu velký podvod

Kriminalisté se zaměřili na výstavbu bytového komplexu v Teplicích. Někteří dodavatelé, kteří na stavbě pracovali, totiž nedostali zaplaceno. Policisté přišli na to, že představitelé tří firem si mezi sebou udělili smluvní pokuty a na spřízněnou firmu tím vyvedli víc než 100 milionů korun.

„Ono jich bylo několik.. šlo o fiktivní vytvoření pohledávek na základě smluvních pokut. Takže ten druhý subjekt inkasoval 103 milionů, aniž by udělal cokoliv. A ten, co to postavil, pak nemusel zaplatit svým věřitelům – těm, co mu dodávali materiál, práci, energie,“ vysvětluje kriminalista Radim Vojáček s tím, že firmy následně skončily v konkurzu a věřitelům tak nemá kdo zaplatit. Obžalovaným mužům teď hrozí až deset let vězení.

Padělatele se podařilo odhalit díky náhodě

Díky náhodě se policistům podařilo přijít na padělatele stokorun a tisícikorun. Bankovky se po celé republice objevovaly už pět let. Mladý muž z Chomutovska, kterému teď hrozí až 8 let vězení, je podle vyšetřovatelů tisknul na multifunkční tiskárně. Padělané peníze u něj našel exekutor. Celkem se policistům podařilo zadržet falešné peníze v hodnotě téměř 106.000 korun.

Podle kriminalistů mladík falešné peníze rozdával také členům rodiny, kteří ani netušili, že jde o padělky.

autor: bach
Spustit audio