73 stavebních parcel v Krupce jde do dražby. Vyvolávací cena je 99 milionů korun

22. červen 2016

73 stavebních parcel v Krupce-Vrchoslavi na Teplicku jde dnes (22. 6.)do dražby. Vyvolávací cena je 99 milionů korun a jde o jednu z největších dražeb tohoto typu v posledních letech u nás. O prodeji rozhodla insolvenční správkyně zadlužené firmy „Property legal“. Je tak naděje, že po letech by se Krupka mohla začít rozrůstat. Přesto, že jde o zájem města, oblast o rozloze skoro 30 fotbalových hřišť mu nikdy nepatřila.

„Pozemky, o kterých se bavíme, nikdy městu nepatřily. Šlo o privátní pozemky restituentů nebo Pozemkového fondu. My byli jen jeden ze spolumajitelů. Prodali jsme to ‒ udělali jsme obchod a ten skončil zaplacením,“ říká současný starosta Zdeněk Matouš z ČSSD.

Pozemky tak získala společnost Investorsko inženýrská, která už v Krupce budovala průmyslovou zónu. Pro výstavbu obytné oblasti Vrchoslav proto v roce 2008 založila firmu Property legal, která si vzala 90milionový úvěr, aby od mateřské společnosti za 52 milionů pozemky koupila a za dalších 2,5 milionu získala projekt. Zároveň začala stavba infrastruktury za 45 milionů. Jak ale vyplývá z dokumentů v obchodním rejstříku, prodej připravovaných parcel se kvůli krizi nedařil.

Prodej parcel zastavila krize

„V druhé polovině roku 2011 byla dokončena kolaudace infrastruktury a zahájen proces převodu infrastruktury na provozovatele. Na prodejnosti se však bohužel do značné míry projevila finanční a hospodářská krize, zpoždění dokončení projektu a problematické splácení závazků společnosti směrem k financující bance. To vedlo v konečném důsledku k tomu, že se nedařilo realizovat prodeje v takovém rozsahu, jak bylo původně plánováno,“ stojí ve výroční zprávě za rok 2011 ze září 2012.

Pak už v obchodním rejstříku žádné dokumenty o činnosti Property legal nejsou, až zahájení insolvenčního řízení v lednu 2015. Její dluhy se ale případného nového majitele pozemků podle Libora Nevšímala z aukční síně Naxos netýkají.

„Dá se říct, že z konkurzu je nejbezpečnější způsob nabytí, protože veškeré závazky, ať už jakéhokoliv druhu, se nového vlastníka v žádném ohledu netýkají, ať jsou to závazky finanční či jiné.“

Libor Nevšímal předpokládá, že krize už pominula a zájemci o soubor pozemků budou

„Situace v tomto segmentu je do značné míry stabilizovaná, a už jenom to, že jde o 73 pozemků, určených pro stavbu rodinných domů, determinuje tu skupinu potenciálních nabyvatelů. Ten kupec, kterého hledáme, je subjekt, který to dokáže koupit a posléze rozprodat po jednotlivých pozemcích, nebo tam, zcela či zčásti, postavit své domy a ty následně prodávat jako výsledný produkt,“ popisuje Nevšímal.

Do možného nového majitele vkládá starosta Zdeněk Matouš naděje na rozvoj města. „Samozřejmě novou výstavbu v Krupce vítáme, je to také jedna z posledních lokalit, kterou lze v Krupce zastavět a kam se Krupka může rozvíjet. To byl i záměr kdysi a proto jsme tento projekt podporovali.“

Vyvolávací cena pozemků ve Vrchoslavi je 99 milionů, a pokud je dnes někdo získá, musí celkovou cenu doplatit do tří měsíců.

autor: hau
Spustit audio