Hvězdárna v Mikulášovicích na Děčínsku má nový dalekohled. Říkají mu Merlin

9. srpen 2016

V Mikulášovicích na Děčínsku najdete jednu z nejstarších hvězdáren u nás. Ta se teď může pochlubit novým dalekohledem. Je o hodně větší než ten původní a obec ho dostala jako sponzorský dar. Místní nadšenci ho pojmenovali „Merlin“.

Mikulášovičtí nadšenci vyměnili svůj starý dalekohled za nový, jednou takový. „Měří 1 200 mm a průměr má 152 mm,“ doplňuje mikulášovická starostka Miluše Trojanová.

Pozorování na tamní hvězdárně je zvláštní také zařízením, které udržuje ve stabilní poloze dalekohled s pozorovaným objektem na obloze. Jinými slovy udržuje dalekohled na pozorovaném tělese i přesto, že se Země otáčí. Říká se mu paralaktická montáž a je to strojek v dřevěné krabičce plný ozubených kol a hřídelek.

„Ten strojek se stále používá, je to časový strojek, ale teď má ulomenou pacičku,“ dodává starostka a snaží se rozpohybovat unikátní zařízení.

Merlin, nový dalekohled mikulášovické hvězdárny

Už jen usazení toho dalekohledu byl trošku oříšek. Musely se pořídit nové úchyty na tělo dalekohledu. Hvězdář, co sem chodí, je naštěstí zručný, takže úchyt zhotovil a dalekohled přidělal. Dalekohledu říkáme Merlin. Vyhlásili jsme na jméno pro něj soutěž a toto jméno zvítězilo. Mělo velký ohlas a dětem se taky dobře pamatuje,“ vysvětluje Trojanová.

Nejbližší pozorování novým dalekohledem by se v Mikulášovicích mohlo možná uskutečnit v noci z 11. na 12. srpna, kdy budou padat Perseidy. Záleží na tom, jaké bude počasí, a tedy i viditelnost.

autor: dap
Spustit audio