Zastupitelé Chomutova odvolali na pondělním zasedání celé vedení města. I s primátorem

13. prosinec 2016

Zastupitelé Chomutova na svém pondělním zasedání odvolali z funkcí primátora, náměstka i radní z hnutí Pro Chomutov. Návrh na odvolání členů hnutí z vedení města podal bývalý primátor z ČSSD Jan Mareš jako reakci na plánovaný odchod zástupců KSČM z rady města. Zastupitelé pak zvolili do městské rady zástupce hnutí Nový Sever a ČSSD. Jednání zastupitelstva pak bylo přerušeno a pokračovat bude ve středu 14. prosince od 16:00.

Podle radního Jaroslava Komínka z KSČM byli komunisté dlouhodobě nespokojení s komunikací uvnitř rady města a ze strany hnutí Pro Chomutov. Proto chtěli radu opustit.

Jaroslav Komínek zdůraznil, že už na počátku do rady vstupovali s velkými obavami a proto ani nevznikla klasická koalice mezi KSČM, hnutím ANO a Pro Chomutov, ale vzniklo jen programové prohlášení. S tím, že ČSSD přijde s návrhem odvolání všech členů hnutí Pro Chomutov podle Jaroslava Komínka nikdo nepočítal.

Bývalý primátor z hnutí Pro Chomutov Daniel Černý tvrdí opak, a sice, že se strany na odvolání Pro Chomutova připravily a domluvily předem. Nicméně uznal to jako demokratické rozhodnutí čtyř stran a většiny zastupitelstva a svou kancelář v nejbližší době vyklidí.

Co bylo hlavním důvodem anebo jestli těch důvodů k odvolání zástupců hnutí Pro Chomutov z vedení města bylo víc, to zatím úplně jasné není.

Podle Jaroslava Komínka z KSČM rozhodně důvodem nebyly spory kolem podpory hokeje, nicméně pravdou je, že do rady města se dostali zástupci hnutí Nový Sever, které usilovalo o to, aby město víc než doposud podporovalo hokejové Piráty Chomutov.

Konkrétně nový radní David Dinda je zároveň výkonný ředitel hokejového klubu. O podpoře Pirátů Chomutov by se mohlo jednat už ve středu, kdy se ukáže, jestli nová rada města přijde s novým pohledem na věc.

autor: Jan Beneš
Spustit audio