Padělky zboží se na severu Čech stěhují z tržnic do kamenných obchodů. Cekově jich ale ubylo

19. duben 2017

Česká obchodní inspekce loni zajistila v celé republice rekordní počet padělků. Kontroly odhalily, že celkem čtvrtina ze všech kontrolovaných druhů zboží na tržnicích byla padělaná. V Ústeckém kraji je ale trend opačný. Kontroloři tady odhalí padělků každý rok méně. Podle nich je to tím, že se zmenšují příhraniční tržnice a nabízeného zboží celkově ubývá.

Zatímco v celém Česku, nejen na tržnicích, přibývá případů prodeje padělků, v Ústeckém kraji jich kontroloři České obchodní inspekce odhalují rok od roku méně.

Proč? To vysvětluje ředitelka oblastního inspektorátu České obchodní inspekce v Ústí nad Labem, Renata Linhartová: „Ty tržnice v Ústeckém kraji ne že ubývají, ale neustále se zmenšují, a to množství zadrženého zboží je čím dál tím nižší.“

Doba, kdy prodejci nabízeli padělky výhradně na tržnicích, už podle ní skončila. „Pořád ještě platí, že nejvíc padělků zajistíme v těchto tržnicích, nicméně spoustu padělků nacházíme v kamenných obchodech. Nejde přitom jen o textil, ale také například o bižuterii,“ dodává Linhartová.

Padělá se textil, bižuterie i umělé nehty

Nejčastěji prodejci nabízí padělky textilu, kožené galanterie, nebo hudebních a filmových nosičů. Poslední dobou se padělky objevují i v poměrně netradičních druzích zboží. „V poslední době jsme narazili na padělky v nehtových studiích, kde mají padělky umělých nehtů Dolce & Gabbana nebo Louis Vuitton,“ upřesňuje Linhartová.

I Když počet odhalených padělků v Ústeckém kraji rok od roku klesá, nedá se říct, že by jich bylo málo. Ve čtvrtém kvartálu roku 2016 jich inspektoři zajistili něco přes 2000 kusů v hodnotě 1 300 000 korun.

Ne všechny padělky končí v drtičce odpadu. Většina jich najde své uplatnění. „V případě, že je jde použít k humanitárním účelům, tak je předáváme dál. Přijímající organizace má samozřejmě povinnost veškeré falešné značky zničit,“ říká Renata Linhartová, ředitelka oblastního inspektorátu České obchodní inspekce v Ústí nad Labem.

Kontroly na tržnicích plánuje Česká obchodní inspekce i nadále, s teplejším počasím jich bude přibývat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio