Česká obchodní inspekce se vydává na kontroly uhelných skladů

25. listopad 2016

Do uhelných skladů se vydávají na podzim pracovníci České obchodní inspekce. Kontrolují, jestli mají prodejci uhlí v pořádku váhy a jestli palivo prodávají v souladu se zákonem. Například jestli mají správně označený druh uhlí nebo jestli na provozovnách nechybí ceníky.

Pracovníci České obchodní inspekce přijeli na kontrolu uhelných skladů v Peruci na Lounsku. Nejprve musí zvážit své auto i s prázdným přívěsným vozíkem. Pak sjíždí k haldě uhlí, odkud jim obsluha bagrem naloží přívěsný vozík. Když mají naloženo, jdou do kanceláře, kde za uhlí zaplatí. Pak teprve pracovníci inspekce odhalí pravý účel návštěvy.

První pohled pracovníků České obchodní inspekce se upírá na váhu, na datum, kdy byla naposled cejchována. Ta zdejší loni, takže další kontrola váhu musí přijít v roce 2017. „Podle předpisu, každé dva roky se to dělá. Je tam štítek od metrologického ústavu, který to dělá. Máme na to protokol. Je to všechno podle předpisů, jak to má být,“ doplňuje vedoucí uhelného skladu Zdeněk Kučera.

Následuje vyložení sedmi metráků uhlí z vozíku zpět na haldu. Tentokrát to ale bagrem nejde. Pracovníci inspekce musí vzít do rukou lopaty a metráky uhlí sami vyložit. Když je náklad z vozíku pryč, pokračují pracovníci ČOI v kontrole.

Co všechno prochází kontrolou? „Jestli má ceník zveřejněn, jestli váha na které nám vážil uhlí je cejchovaná, tzn. jestli je ve shodě se zákonem. Potom jsme zkontrolovali doklad o zakoupení, jestli má své náležitosti. A zjistili jsme, že ty náležitosti jsou splněné tím prodejce a že množství, které je uvedené na dokladu o zakoupení odpovídá skutečnosti. Kontrola proběhla bez nedostatků,“ dodává pracovník ČOI, který nesmí sdělit své jméno.

Prodejce uhlí si tipovali podle internetových stránek. Z celkem čtyř, kteří nás lákali na nákup uhlí, byla v jednom případě provozovna dávno zrušená a ve druhém případě měli zavřeno. Doporučujeme proto si prodejní dobu nebo existenci prodejce nejdřív ověřit ‒ třeba telefonicky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio