Lihovar v Trmicích chce spustit výrobu už v roce 2017

24. říjen 2016

Zřejmě už za rok spustí lihovar v Trmicích na Ústecku zkušební výrobu. Plánuje to jeho výkonný ředitel Radovan Macek. Lihovar má totiž nové integrované povolení. Teď musí získat ještě další dokumenty, jako například stavební povolení na novou čističku odpadních vod.

Integrované povolení je soubor opatření, která mají chránit životní prostředí jako jeden celek. Posuzuje se v něm použití nejmodernějších technologií pro ochranu přírody i lidského zdraví. Povolení pro lihovar zatím není pravomocné, pokud ale nabyde právní moci, bude mít lihovar snazší cestu k výstavbě čističky odpadních vod.

„Nová technologie v provozu lihovaru bude produkovat mnohem víc odpadních vod, proto je podle společnosti nutné postavit v místě čističku,“ vysvětluje Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

Nová technologie by měla zamezit zápachu při výrobě lihu. V minulosti totiž lihovar obtěžoval Trmice i část Ústecka zápachem. Podle výkonného ředitele lihovaru Radovana Macka byla tehdy použitá výroba lihu špatná.

Trmice teď mají čas na připomínky

Lidé z Trmic se po špatné zkušenosti z minulosti o lihovar zajímají. Podle starostky Trmic lihovar s městem spolupracuje a například s předstihem informuje o chystaných krocích. Podobně to bylo i se žádostí o integrované povolení, kdy Trmice dostaly žádost k připomínkování.

„V původní textaci bylo, že bude mletí obilí probíhat 24 hodin denně. My jsme tam striktně požadovali, aby to bylo jen od 6 do 22 hodin, aby byl zachován noční klid,“ doplňuje starostka Trmic Jana Oubrechtová ze Starostů a nezávislých.

Pokud se lihovaru podaří sehnat všechna důležitá povolení, chce výkonný ředitel Radovan Macek spustit zkušební výrobu na podzim příštího roku.

autor: bach
Spustit audio