Na břehu Nechranické přehrady našli archeologové desítky raně středověkých hrobů

30. listopad 2015

Raně středověké pohřebiště odkryli archeologové na břehu Nechranické přehrady na Chomutovsku. Jestli jde o skutečnou vědeckou senzaci, to ale bude jasné až za rok touto dobou. Záleží totiž na tom, jestli archeologové objeví kromě desítek dalších hrobů i církevní stavbu v jejich blízkosti.

„V okamžiku, kdy se objevily letos tyhle kosti, tak byla přivolána policie a protože měli indicie, měli předpoklad, že se nebude jednat o trestnou činnost, že to budou zase nějaké kosterní pozůstatky, tak byl povolán archeologický ústav,“ popisuje nález kostí mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

U obce Poláky na Nechranické přehradě se často v minulosti kosti objevily. Může za to hřbitov, který zanikl při napouštění přehrady v 60. letech minulého století. Od té doby se kosti čas od času ze zaniklého hřbitova vyplavují. Tentokrát ale šlo o kosti podstatně starší.

„Při odkrývání prvních hrobů jsme zjistili, že se jedná o raně středověké hroby, nacházeli jsme u nich záušnice a zbytky hrobových rakví. Do dnešního dne jich máme prozkoumaných 48 hrobů,“ vysvětluje Věra Sušická z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech.

Podle archeologů ale necelá padesátka odkrytých hrobů rozhodně není konečné číslo. Pohřebiště bylo podle archeologa Kryštofa Dernera podstatně větší.

Archeologický průzkum na břehu Nechranické přehrady

„Pohřebiště pokračuje dál a dál a my vůbec nemáme tušení v tuhle chvíli, jak je velké. Já odhaduji, že dvakrát až třikrát větší než teď. Část těch hrobů smyla voda, takže my jsme teď odkryli kolem padesáti hrobů a na té původní ploše jich může být tak sedmdesát. Dokáži si představit, že původně to pohřebiště mělo do dvou set lidí zhruba.“

Jde o archeologickou senzaci? Na odpověď si budeme muset rok počkat…

Archeologové ale nenašli jen pohřebiště. Při odkrývání hrobů objevili i sídlištní objekty. Překvapením pro vědce bylo shodné stáří hrobů i zbytků obydlí. To by podle Kryštofa Dernera byla vědecká senzace.

„Tady současně byli pohřbíváni mrtví a kolem nich existovala nějaká soudobá vesnička, nějaké osídlení. V tu dobu ti mrtví „vtrhli“ do jádra vesnic. Je to doba velkých změn a my jsme ji možná zachytili v archeologickém obraze. A pokud se nemýlíme a skutečně tady máme mrtvé uprostřed nějaké osady živých, tak bychom tu měli mít i tu církevní stavbu, to by potom byla opravdová archeologická bomba.“

Jestli skutečně taková bomba tiká pod hladinou Nechranické přehrady, se archeologové dozví až příští rok touto dobou, kdy Povodí Ohře nechá klesnout hladinu přehrady tak, aby archeologové mohli církevní stavbu najít.

autor: Jan Beneš
Spustit audio