Na ústeckém Střekově uvažují o rozšíření protipovodňových opatření

19. leden 2015

Měla by se zvýšit protipovoňová stěna, která chrání ústeckou čtvrť Střekov? Tuhle otázku chce znovu otevřít obvodní radnice. Předloňská povodeň totiž mobilní zábrany překonala a řeka se rozlila do ulic. Ve hře je kromě vyšší stěny i zídka mezi železničním a Benešovým mostem. Kromě technického řešení jsou problémem peníze. I proto byl v Ústí nad Labem ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO 2011. Podle něj ale zřejmě nebude možné na tahle opatření využít dotace z evropských programů z jeho resortu.

„Tenkrát to financování bylo z úvěru přes Evropskou investiční banku. V tom novém operačním programu 2014-20 je řádově několik miliard na protipovodňová opatření. Ale pravděpodobně se zase půjde cestou těch menších opatření, prostě takových těch, která jsou přírodě blízká a fungují na 2 strany. První jako retence vody v době sucha a samozřejmě jako protipovodňová opatření v době povodní, což nejsou ty klasické betonové stavby. Tady to je mobilní zeď, která se namontuje? Jak je to vysoké?“ zajímal se Richard Brabec

„Tady je to do metru, ale v tom nejnižším místě je to 2,40 m. Je to do hladiny 778 cm a asi o 20-30 cm to bylo přes,“ popsal u železničního mostu střekovský starosta Miroslav Štráchal z hnutí ANO ministrovi situaci při minulé velké povodni v roce 2013.

Navýšení mobilní stěny by s největší pravděpodobností znamenalo přestavbu - hlubší základy, sokl, na který by se hrazení stavělo a kvůli tlaku vody možná i jiný typ samotné mobilní stěny. Technicky je možné skoro všechno. Podle ředitele závodu Dolní Labe Jindřicha Zídka by rozšíření protipovodňových opatření na Střekově nemělo ohrozit jiné části města.

Střekovské nábřeží 5.6.2013 5:30

„Jednu věc vím jistě, že by nedošlo k navýšení kulminace při stejném průtoku dole v Krásném Březně. Mohlo by tam dojít k přizvednutí trochu nad tím, ale to je minimální, protože tam není tolik aktivní zóna,“ uklidňuje Jindřich Zídek.

Nejdřív je ale nutné vypracovat studii. Důležité je také to, aby náklady nebyly vyšší než možné škody při povodni a možnost financování. Ať už by město získalo dotaci nebo úvěr, vždycky bude do stavby muset vložit i vlastní peníze. A těch nemá podle radního Pavla Štěpaře z ANO nazbyt.

„Budeme velice klíčovat, jaké investice si město může nebo nemůže dovolit. Budeme teď prioritně řešit investice, které jsme převzali od minulého vedení, jako je Zanádraží, plavecká hala a další věci, které s sebou nesou některé problematické části. Určitě, pokud by se jednalo třeba o metrovou stěnu a byla by k tomu odborná rešerše, že to přínos má, bavme se dále. To je všechno výhled,“ uzavírá radní Štěpař.

autor: hau
Spustit audio