Papírna Mondi pracuje na tom, aby mohla zdvojnásobit výrobu a přitom méně zatěžovat své okolí

23. říjen 2017

Zdvojnásobení výroby a obnova závodu. To je dlouhodobý cíl papírny Mondi ve Štětí na Litoměřicku, na kterém začala pracovat během hlavní odstávky závodu. Teď už je výroba opět v plném provozu a obyvatelé by se měli podle vedení společnosti brzy dočkat prvního úbytku hluku i prachu unikajícího do okolí. Společně se zápachem jsou to věci, na které si lidé ve Štětí často stěžují.

„Právě stojíme v areálu, kde připravujeme dřevo pro celý závod. Tady jsme v rámci odstávky instalovali nejnovější technologii na zpracování dřeva pro výrobu buničiny. Nové technologie zajišťují nejen vysokou účinnost štípání dřeva a kontinuitu výroby, ale umožní i snížit prachovou zátěž a hluk do okolí,“ vysvětluje vedoucí výroby papírna Mondi Zdeněk Ševeček.

Firma má v plánu dál modernizovat, aby ještě méně obtěžovala výrobou své okolí. „Dokončili jsme opravy všech stávajících zařízení a posílili jsme železniční dopravu uvnitř areálu. V příštím roce plánujeme posílit naši energetickou soběstačnost,“ dodává Ševeček.

Zařízením, které by mělo firmě umožnit vyrábět si elektřinu přímo v závodě, je nový regenerační kotel.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio