Po 7 měsících končí ředitel ústecké ZOO Jiří Bálek. Radní ho odvolali z funkce

14. říjen 2015

Ředitel ZOO Ústí nad Labem Jiří Bálek ve funkci končí. Radní ho dnes (14.10.) odvolali kvůli přetrvávající nespokojenosti části zaměstnanců s jeho vedením. Dalším důvodem byly závěry kontroly - v ZOO podle ní chybí část objednávek, smluv a v některých případech nebyla vypisována výběrová řízení. Bálek to ale považuje za zástupné důvody.

„Tam jsou tlaky odjinud. Vadí, že jsem odřízl toky peněz, které šly ven. Za které jsme opravovali, rekonstruovali. To je ten hlavní důvod,“ konstatuje Jiří Bálek.

„S tím nesouhlasím, já bych to popřela. My jsme tam chtěli tu situaci mezi zaměstnanci zklidnit. Zaměstnanci jsou tam rozděleni na 2 tábory,“ reagovala nezařazená radní Renata Zrníková.

Spolu s další nezařazenou radní Yvetou Tomkovou od září mluvily se zaměstnanci a seznámily se s argumenty obou stran. Vztahy v ZOO se ale neurovnaly. Podle nezařazené primátorky Věry Nechybové pracovníci ZOO přinesli v pondělí petici proti řediteli.

„S tím, že hrozí hromadnou výpovědí, hrozí stávkou, bez dopadu na chov zvířat. Ale opravdu se tam ta situace vyhrotila, takže jsme museli jednat,“ komentuje situaci Nechybová.

Důvody odvolání? Petice nespokojených zaměstnanců a výsledky kontroly hospodaření

V textu je mimo jiné uvedeno, že v ZOO panuje atmosféra strachu i to, že Jiří Bálek svým kritikům snižuje osobní ohodnocení.

„To je samozřejmě nesmysl. Tam, kde byly zkráceny odměny, bylo to vždy za nějaké pochybení v tom daném měsíci a bylo to zdůvodněno i v tom požadavku. Ty požadavky mi přicházejí od vedoucích jednotlivých útvarů, a pokud jsou zdůvodněné, tak je samozřejmě schvaluji,“ uvedl Bálek.

Jako další důvod jeho odvolání zmínila primátorka Věra Nechybová výsledky kontroly hospodaření: „Nedohledaly se smlouvy, objednávky, některá výběrová řízení neprobíhala tak, jak měla v souladu s naší směrnicí atd.“

I přesto, že Jiří Bálek chtěl kontrolu i předchozích let, úředníci se zaměřili jen na letošek. Výtky se týkají například chybějící projektové dokumentace, rozpočtu nebo výběrového řízení na úpravy dvou kiosků.

Podle Bálka dokumenty chybí z doby, kdy byl vedoucím provozu Jiří Hanzlík a ekonomkou Jana Černá. Bálek byl ředitelem od března. Jana Černá a Jiří Hanzlík onemocněli v květnu a Bálek je odvolal z funkcí.

„Tenkrát se opravdu žádné objednávky, poptávkové řízení nebo rozpočty nedělaly. Toto dobíhalo v době, kdy už jsem tu byl.“

Jeho slova potvrzuje nový vedoucí provozu Václav Špaček: „Dělaly se nějaké roční objednávky, ale na ty práce jsme žádné objednávky nenašli. Zrovna teď je problém se savanou. Odvolává se na objednávku, ale žádná objednávka u nás neexistuje. Chci po něm, aby mi dal kopii, na to nereaguje. Je to soukromý tesař, kterého zaměstnal pan Hanzlík. Dal mu 50.000 zálohu a on chce dalších asi 130.000 za práci, která má hodnotu nějakých 70.000.“

ZOO do konce roku povede Bořek Voráč, který byl ředitelem od roku 1972 do roku 1990. Radní vypíší na post šéfa výběrové řízení.

autor: hau
Spustit audio