Sudetští Němci i vedení města uctili oběti 'ústeckého masakru' před 70 lety

V Ústí nad Labem si dnes lidé připomněli památku obětí takzvaného ústeckého masakru. Přesně před sedmdesáti lety vybuchl ve městě muniční sklad. Češi to připisovali německé sabotáži a začali místní Němce bít a zabíjet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Sudetoněmeckého zemského spolku Bernd Posselt (vlevo) ocenil, že „ústecký masakr“ už není tabu

Předseda Sudetoněmeckého zemského spolku Bernd Posselt (vlevo) ocenil, že „ústecký masakr“ už není tabu | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Šel jsem z práce kolem gymnázia v dnešní Jateční ulici. Před školou stál chlap v uniformě, který mi řekl, ať jdu dovnitř. Zavedl mě do třídy, kde jsem se musel svléknout, lehnout si na lavici a pak mě bičovali. Dostal asi 20 ran a po každé ráně musel říct: děkuji svému Vůdci,“ popsal události před 70 lety tehdy 15letý Karl-Heinz Kralowetz.

„Venku před školou mi mezitím ukradli kolo. Když jsem přišel domů, celý od krve, zjistil jsem, že Češi zbili i maminku, tátu a dědu. Nedovedl jsem si vysvětlit proč,“ dodal.

Civilisté, českoslovenští i sovětští vojáci a příslušníci Revolučních gard Němce bili, shazovali z Benešova mostu do Labe a stříleli po nich. Podle archiváře Vladimíra Kaisera ale historici nevědí, kolik lidí tehdy zahynulo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ústí nad Labem si lidé připomněli památku obětí takzvaného ústeckého masakru. Na místě byla reportérka Gabriela Hauptvogelová

„Já si myslím, že tady bylo jistě 43 osob a pravděpodobně 80, maximálně 100. Víc ne, protože ti lidé nikde nikomu nechyběli. Oni ti nebožtíci, s jedinou výjimkou, se nesměli zapisovat do matrik, v evidenci obyvatel nemají křížek,“ vysvětlil Vladimír Kaiser.

Oficiální vzpomínkové akce začaly na mostě až po roce 1989. Před deseti lety tam město umístilo pamětní desku.

„V současné době se v České republice mění celková atmosféra pozitivně. Konečně se tím tématem někdo zabývá. Dřív jsme měli dojem, že tu jsme na jakémsi ostrově a že se o to česká společnost nezajímá,“ ocenil dnes předseda Sudetoněmeckého zemského spolku Bernd Posselt, že ústecký masakr už není tabu.

Po několika letech přišel na pietu i představitel města, nezařazená primátorka Věra Nechybová. Zúčastnila se i vůbec první vzpomínky na 27 mrtvých přímo při výbuchu muničního skladu v Krásném Březně. I tam podle ní bude pamětní deska.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme