V malých obcích často chybí hospoda. Obce marně shánějí provozovatele

20. říjen 2017

Některé obce v severních Čechách se snaží udržet pro místní obyvatele klasické hospody. Investují peníze do opravy nemovitosti, ale pak mají problém sehnat nájemce, který bude restauraci provozovat. Navíc se lidé z menších vesnic shodují na tom, že zákazníků v hospodách výrazně ubylo také po zavedení úplného zákazu kouření.

„Hledáme člověka, který by tu hospodu provozoval alespoň čtyři dny v týdnu s tím, že by byla pro místní občany,“ konstatuje nezávislá starostka Srbské Kamenice na Děčínsku Jitka Voglová a pokračuje: „Výběrové řízení jsme vypsali v červnu a zatím se nikdo neozval.“

Podobné hledání čeká i Dolní Poustevnu nebo Jetřichovice. Obec odkoupila za 2 miliony budovu bývalé hospody a teď dokončuje její rekonstrukci.

„Ta restaurace by měla být otevřená na svátky a víkendy, to bude jedna z podmínek,“ říká nezávislý starosta Jetřichovic Marek Kny.

A právě některé z podmínek odrazují zájemce o provozování obecní restaurace. „My jsme seděli se starosty a nechápu, že starosta v Arnolticích hledá někoho do restaurace a dá to podmínky, že se tam nesmí pořádat svatby,“ diví se nezávislá starostka Růžové u Děčína.

Růžová je jedna z mála vesnic, kde obecní restaurace funguje už několik let. „Držíme se, protože to drží tady pan kuchař, pan Vepřovský,“ konstatuje Eduard Čech starší, který v obci provozuje restauraci už osmým rokem.

Výjimkou je také Chřibská, kde se o provoz restaurace stará sama obec. „První dva, tři roky to bylo ouvej, dnes už dokážeme být i v plusu,“ popisuje nezávislý starosta Jan Machač.

Podle podnikatelů, ale i štamgastů, škodí nejvíc klasickým hospodám úplný zákaz kouření. Navíc spousta restaurací je například v oblasti Českého Švýcarska zaměřených spíše na turisty.

autor: dap
Spustit audio