V Proboštově obnovili zapomenutou tradici masopustního průvodu

12. únor 2017

Průvod masek, veselá hudba, masopustní pochoutky a na závěr oslava v hospodě. Taková byla sobota v Proboštově, kde po více než půl století uspořádali masopust. Akci zorganizovali tamní nadšenci spolu s teplickým divadelním spolkem Panoptikum Maxe Fische. Do průvodu se zapojilo odhadem padesát masek a zhruba stejný počet lidí průvod doprovázel.

„My jsme si mysleli, že tady ta tradice není, ale postupně jsme začali vytahovat kroniky a archiv. Zjistili jsme, že tady ten masopust byl, ačkoliv se tomu říkalo třeba karneval. Mysleli jsme si, že děláme první ročník, ale děláme vlastně obnovený, a nevíme jaký ročník,“ vysvětlil s úsměvem Martin Ryba, principál divadelníhgo spolku Panoptikum Maxe Fische, který spolu s tamními nadšenci masopust v Proboštově organizoval. Pořadatelé při přípravách z pramenů zjistili, že se v obci karnevalový průvod konal v roce 1966. "Ten nápad vzniknul po Novém roce, někdy v polovině ledna jsme měli první schůzku. Jsem úplně nadšenej, že Proboštov do toho šel. Když jsme plánovali ten průvod, tak se sousedi sami hlásili, abychom se u nich zastavovali," vysvětlil další z pořadatelů Roman Nešetřil.

V proboštově obnovili zapomenutou masopustní tradici

V sobotu, krátce před 14 hodinou, se odhadem padesát masek seřadilo před proboštovkým obecním úřadem. Řezník v podání Martina Ryby vybízel k ochutnání koláčků a rumu. Chvíli na to se dal průvod za zvuků žesťových nástrojů a bubnů do pohybu. Padesátku doprovázela stejná skupina místních, která si nenechala průvod ujít. V průvodu masek nechyběl čert, anděl, selka, ale byl tam i doktor nebo myslivec s ledním medvědem. Masopustní veselice neskončila průvodem, ale v jedné z tamních hospod. Přesně tak, jak to má být.

autor: Jan Beneš
Spustit audio